Internasjonal studie: Norge blant de hardest rammede av brexit

Kun De britiske øyer og Luxemburg blir hardere rammet økonomisk av brexit enn Norge, viser en tysk studie.

BREXIT-BORIS: Det har gått mot hard brexit i to år, og utnevnelsen av Boris Johnson som statsminister har kun økt sjansen marginalt for at britene går ut av EU uten en handelsavtale, mer BI-professor Nick Sitter.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Beregninger fra det internasjonale forskningsprosjektet viser at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit», mens tapet blir 122 euro ved en «myk brexit». I skrivende stund tilsvarer dette 2.156 og 1.196 norske kroner.

Norske myndigheter informerte i februar at de har gryteklare avtaler med Storbritannia ved en hard brexit, og avtalene ble lagt ut på regjeringens nettsider samme måned.

Det gjør scenariet for tapet for norsk økonomi ved en hard brexit mindre sannsynlig, mener BI-professor Nick Sitter.

– Jeg tenker beregningene som er gjort for soft brexit er nærmere utfallet for Norge ved en hard brexit enn i studiet, da det ikke virker som om studiet har tatt høyde for at Norge har forhandlet frem en avtale, sier han etter å ha lest rapporten.

Økonomiprofessor ved UiO, Andreas Moxnes, mener også at studien absolutt kan ha overdrevet effektene av en hard brexit.

– Hard brexit refererer her til en situasjon hvor Norge ikke har noen avtaler med Storbritannia utover WTO.

UiO-professoren mener likevel at Norge kan tape relativt mye i forhold til andre land, fordi Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere og fordi Norge er en liten åpen økonomi.

– En hard brexit vil da føre til en større nedgang i Norges totale eksport og import sammenlignet med hva som vil være tilfellet for de fleste andre landene i analysen, sier Moxnes.

Financial Times omtalte studiet først.

Største handelspartner

I 2018 eksporterte Norge varer for 215,4 milliarder kroner til Storbritannia, som gjør øyriket til vårt største eksportmarked.

Sitter mener at et årlig tap på rundt 122 euro i verdiskapning per person hverken er ubetydelig eller urealistisk.

– Norsk næringsliv burde absolutt være på vakt. Selv om det virker som om avtalen mellom Norge og Storbritannia gjør at vi unngår tollmurer, så blir det problemer med tjenesteområder og at britene ikke lenger blir omfattet av EU-standardene.

Les også

«Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

At Norge ikke er med i EU, men er del av det indre marked gjennom EØS-avtalen, er en fordel i akkurat dette tilfellet, sier Sitter.

– Det gjør det forholdsvis lett for oss å forhandle frem en avtale uten å være avhengig av EU, selv om EØS-avtalen generelt er en kostnad for norsk næringsliv sammenlignet med fullt EU-medlemskap.

Håper næringslivet er klart

Sjømatnæringen er blant næringene hvor man er bekymret for handelen til Storbritannia, da man risikerer å ikke komme frem i tide på grunn av faren for kaos på grensene.

– Jeg regner med at de delene av norsk næringsliv som handler mye med Storbritannia har forberedt seg grundig. I to år har vi sett at sjansen for en hard brexit har vært overveldende, og vi får håpe at de har tatt det innover seg, sier Sitter.

De største tapene er beregnet å komme i Oslo og Akershus og Agder og Rogaland, mens Nord-Norge er antatt å komme lettest fra britenes farvel med den Europeiske unionen.

Les på E24+

Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

En hard brexit er forventet å koste EU-borgere 40 milliarder euro i året, mens velferdstapet for britiske statsborgere er ventet å bli 57 milliarder euro. For britene medfører det et tap i verdiskaping per person på 873 euro i året.

Generelt er det områdene som er lengst unna Storbritannia som er antatt å få minst effekt, mens land som USA og Russland vil tjene på at britene forlater EU.

For de fleste områdene virker beregningene fra rapporten realistiske, mener Sitter.

– Det er lite nytt i rapporten, dette er tall vi allerede visste om. Men det er en veldig visuell måte å fremstille som kan skje, og det er en veldig reell sjanse for at det kommer til å skje.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

  2. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

  3. Brexit-undersøkelse: Forvirring, bekymring og skuffelse preger nordmenn

  4. Boris Johnson får sjømatrådet til å frykte for norsk fiskeeksport

  5. De skal redde Norge fra brexit-kaos