Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA

Markedet og de aller fleste økonomene tror at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve setter ned renten onsdag. Global usikkerhet og vekstbrems i økonomien vil utløse flere rentekutt, venter sjefstrateg.

RENTEMØTE: Den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell skal kunngjøre rentebeslutningen onsdag kveld norsk tid.
Publisert: Publisert:

Om forventningene slår til vil dette markere USAs første rentekutt siden finanskrisen for ti år siden, og et skift fra de siste årenes rentehevinger.

Sentralbanken begynte å øke lånekostnadene på tampen av 2015. Styringsrenten har blitt satt opp til mellom 2,25 og 2,50 prosent, men siden slutten av fjoråret har det skjedd en helomvending.

Nå priser markedene inn en sannsynlighet for kutt på 80 prosent etter rentemøtet onsdag.

To tredjedeler av de spurte økonomene i en Bloomberg-undersøkelse venter at renten settes ned med 0,25 prosentpoeng, påpeker Nordea i et notat. Det vil i så fall gi en styringsrente på 2 til 2,25 prosent.

E24 (+): Derfor går Norges Bank mot strømmen

Venter flere rentekutt

Banken tror flere kutt vil følge, totalt fire det neste året. I Danske Bank er prognosen at den amerikanske sentralbanken vil senke renten til sammen tre ganger før 2019 er over, ifølge sjefstrateg Christian Lie.

Sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Han peker på flere årsaker til at sentralbanken nå trolig vil sette ned rentene, etter at planene om videre rentehevinger ble lagt på is tidligere i år.

Lie trekker frem vekstbrems i økonomien, både i USA og internasjonalt. Verdens største økonomi hadde en årlig veksttakt på 2,1 prosent i andre kvartal, ned fra 3,1 prosent i første kvartal, viste de siste nøkkeltallene før helgen.

– Det har kommet en del svakhetstegn fra amerikansk økonomi. Det er ikke illevarslende, men man har helt klart sett en betydelig oppbremsing i veksten og en avmatning i industrisektoren, sier sjefstrategen.

Les også

Venter negative renter i Europa gjennom hele 2020-tallet

Les også: Krisetall for Europa: Mener rentekutt ikke holder

– Det handler om usikkerhet

Federal Reserve avblåste planen om videre rentehevinger i mars før sentralbanken ga signaler om at det kan bli aktuelt å senke renten.

Samtidig har global usikkerhet økt, ikke minst på grunn av svekkelsen i internasjonal økonomi og handelskonflikter.

I DNB Markets venter økonomene et rentekutt nå, og et i oktober, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Det handler om usikkerhet om de økonomiske utsiktene, som er knyttet til den nedbremsingen vi ser på global vekst. Det knyttes til risiko for videre opptrapping av handelskrigen.

Samtidig går det fortsatt bra i amerikansk økonomi, der arbeidsledigheten er nær rekordlave nivåer. Men også inflasjonen er lav, og under det sentralbanken ønsker, påpeker Haugland.

– Kombinasjonen av overraskende lav inflasjon og stor usikkerhet om det globale vekstbildet gjør at de har snudd, sier hun.

Les også: Økonomer: Dette kan stanse Olsens rente-ekspress

Vekstbrems i verdensøkonomien

Internasjonalt har veksten avtatt i både Kinas økonomi og den europeiske, med stadig mørkere utsikter for sistnevntes industrisektor. Det internasjonale pengefondet har nedgradert verdens vekstprognose fire ganger siden oktober, nå sist i juli, ifølge Reuters.

Les også

Ekspertene mener børsene dopes av lave renter

– Jerome Powell (den amerikanske sentralbanksjefen) har gitt uttrykk for at det som skjer i global økonomi kan gi ringvirkninger til amerikansk økonomi. Man er kanskje mer oppmerksom på potensielle smitteeffekter nå enn tidligere, sier Lie.

– Det som nå skjer med svekkelse i europeisk økonomi og industrisektoren har gitt globale forhold mer oppmerksomhet enn tidligere, sier han.

Danske Banks prognose er at veksten i amerikansk økonomi vil bremse fra 3 prosent i 2018 til 2,5 prosent i år og videre til 2 prosent i 2020. Lavere vekst gjør økonomien mer sårbar for negative sjokk, som for eksempel opptrapping av handelskrigen med Kina, mener Lie.

– Det sannsynlige rentekuttet beskrives som en forsikring. Det er bedre å være føre var enn etter snar i forhold til en eventuell oppbremsing i økonomien.

– Men at Fed skal kutte renten med rekordhøye aksjekurser og tilnærmet rekordlav arbeidsledighet er en veldig spesiell situasjon for en sentralbank, sier han.

Les også

Kilder: USA og Kina møtes neste mandag

Les også

Larry Kudlow: – Handelssamtalene mellom USA og Kina fortsetter neste uke

Les også

Statusrapport fra verdensøkonomien: Handelskrigen slipper ikke taket

Publisert:

Her kan du lese mer om