– Nødsamtale på russisk utløste svensk ubåtalarm

Svenske styresmakter kan fortsatt ikke bekrefte eller avvise at det befinner seg en fremmed ubåt i svensk farvann.

Svenske marinefartøy fortsetter søket i skjærgården utenfor Stockholm etter det som kan være en undersjøisk, utenlandsk trussel.
Publisert: Publisert:

Det var en nødsamtale på russisk som utløste ubåtalarmen, melder svenske medier i helgen. Media melder dessuten at den russiske oljetankeren som har ligget utenfor Stockholms skjærgård, har nå satt kurs nordøstover. Samtidig skal et annet russisk spesialfartøy nærme seg Stockholm.

Det er mistanke om at oljetankeren har fungert som moderskip for en eventuell russisk miniubåt i Stockholms skjærgård, som kan ha havarert.

Ifølge SvD innledet svenske myndigheter et søk etter en mulig fremmed ubåt etter at det ble fanget opp en nødsamtale på russisk fra Stockholms skjærgård.

– Det kan være en russisk miniubåt av typen Trion-NN som har tatt seg inn i Stockholms skjærgård, sier den svenske etterretningseksperten Joakim von Braun til Dagens Nyheter.

– Dersom ubåten har havert, kan elitesoldater ha svømt i land, legger Braun til, som er spesialist på Russland.

Endret kurs

Etter at opplysningen ble kjent lørdag kveld om at den russiske oljetankeren muligens fungerte som forsyningsskip for en havarert ubåt, seilte skipet brått østover.

Tankskipet har i dagevis seilt sikksakk utenfor den svenske skjærgården, selv om den opprinnelig hadde krusen mot en dansk havn. Det har fått svenske aviser til å spekulere på om fartøyet fungerer som forsyningsskip for en skadd russisk ubåt.

Fartøyet, NS Concord, er registrert som et russisk handelsskip men reiser under liberisk flagg.

Nytt russisk fartøy

Samtidig som NS Concord seiler østover, nærmer et annet russisk fartøy seg Stockholm. Ifølge Dagbladet er dette det russiske forsknings- og seismikkskipet Professor Logachev. Skipet er spesialbygget for undervannssøk og kartlegging av havbunnen. Det er spesielt rustet for dypvannsoppdrag i arktiske strøk, og utfører regelmessig oppdrag for ulike myndigheter, skriver avisa.

Russland avviser at det er snakk om noen avvikende hendelser, og enda mindre at det er noen nødsituasjon som berører russiske marinefartøy, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax, og viser til uttalelser fra det russiske forsvarsdepartementet i Moskva.

Utelukker ikke

Men det svenske forsvaret utelukker fortsatt ikke at det kan befinne seg en russisk ubåt i Stockholms skjærgård.

– Lørdag meldte mediene om en savnet utenlandsk ubåt. Forsvaret kan søndag fortsatt ikke trekke de samme slutningene som medier har beskrevet, men kan samtidig heller ikke utelukke, het det i en kommentar fra forsvaret om medias spekulasjoner.

Forsvaret har satt iverksatt søk i den svenske skjærgården for å kunne bekrefte eller avkrefte den type opplysninger, het det i den korte meldingen fra forsvaret søndag ettermiddag.

Det er varslet en ny pressekonferanse søndag kveld.

15 krigsskip

Rundt 200 personer fra forskjellige grener av forsvaret deltar i letingen, og det er satt inn både fly og helikoptre.

Ifølge en fotograf fra Aftonbladet deltar om lag 15 krigsskip og et stort antall mindre fartøy i operasjonen. Også en rekke fritidsbåter er på vannet for å følge den mulige jakten.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha større åpenhet rundt denne type krenkelser.

– Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og lignende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er ett av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann. (©NTB)

Publisert: