Cirkus Agora gjenoppstår

Cirkus Agora gjenoppstår etter konkursen i november.

  • Jon Herland
Publisert:

Forestillingene i 2009 er blottet for dyr, men byr på mye mer artistisk underholdning enn tidligere, sier sirkusets markedssjef Jørn Kvist.

Sirkusdirektør Jan Smørdal inviterer fra 21. mars til artistunderholdning under teltkuppelen. Premierested blir Drammen

– Dette er ikke blitt gjort i Norge før. Ingen tror at det vil være mulig – nemlig å vise sirkus uten dyr. Men vi skal klare å overbevise publikum om at det går an. Det som lar seg gjøre i store sirkusland ute i Europa, går også an å gjøre her hjemme, sier Jørn Kvist til NTB.

Forent syn på dyr

Dyrevern-aktivister kaller seg hengivne dyrevenner. Det samme gjør sirkusfolk, som mener det er få som steller sine dyr bedre enn dem. Likevel er begge bransjer tradisjonelt i hver sin skyttergrav når det gjelder spørsmål om dyrs opptreden på sirkus.

Men denne gang har de to parter forent sine syn. I forbindelse med reorganiseringen fant Smørdal og Kvist fram til et nytt opplegg for forestillingene, og ifølge Kvist kan man nå bruke enda mer ressursen på artistene for det man sparer i utgifter på å ha dyr i sirkusstallen. Årets forestillinger har et budsjett på 11-12 millioner kroner.

Dyrevernorganisasjonen NOAH gleder seg. Tiden er nå ute for dyresirkus, mener de og håper at Landbruksdepartementet vil foretar et fremtidsrettet vedtak som gir forbud mot ulike dyrearter i sirkus.

Seniorrådgiver Gunnar Syverud i Landsbruks- og matdepartementet sier til NTB at de venter på et forslag fra Mattilsynet om hvilke dyr som bør få innpass i sirkusmanesjen. Deretter vil departementet ta stilling til saken.

Estetikk under kuppelen

I "bunn" for Cirkus Agoras forestillinger ligger artister fra det verdenskjente canadiske artistsirkuset Cirque de Soleil, og markedssjef Jørn Kvist sier at publikum kan være trygg på at dette er artister med stor teknisk ferdighet og med estetikk på topp. Sist et norsk publikum fikk se artister fra Soleil, var høsten 2007 i Oslo Spektrum.

Men det er også norske artister i Agoras manesje, og Kvist er ikke sein med å trekke fram 19-år gamle Veronica Ljones fra Fredrikstad. Hun har vært elev ved direktør Jan Smørdals sirkusskole, og blir presentert som Agoras egen sirkusprinsesse.

Når Agora har spilt seg ferdig i Drammen, blir det to-tre uker med forestillinger på Østlandet. Deretter spiller sirkuset seg nordvestover mot Nordvestlandet, før Sogn og Fjordane og Hordaland står for tur. Året sesong avsluttes i september, sier markedssjef Jørn Kvist i Cirkus Agora.

Publisert:

Flere artikler

  1. Millionunderskudd for Cirkus Arnardo

  2. Millioner tryllet bort for Cirkus Arnardo: – Vi stopper ikke ved første hinder

  3. Cirque du Soleil søker konkursbeskyttelse

  4. Sopte inn 11,3 millioner i fjor

  5. - Sosiale medier ikke for artistpromo