Boligprisene stuper i Danmark og Europa

Boligprisene i Danmark raser og eksperter spår fortsatt nedgang. Trenden går over hele kontinentet og vil påvirke Norge.

Publisert: Publisert:

Det europeiske boligmarkedet er i ferd med å merke den amerikanske kredittkrisen. Fra Danmark meldes det om kraftig fall og i større land som Storbritannia og Spania meldes det også om nedgang i markedet. Det kan ha stor spredningseffekt i det europeiske og norske boligmarkedet.

Les også: Derfor faller boligprisene

15 prosent avslag

I Danmark har man hatt et fallende boligmarked i lengre tid og det er lite som ser ut til at utviklingen vil bremse med det første. Ifølge business.dk er prisfallet i november betydelig høyere enn tidligere i 2007 og den store avstanden mellom prisantydning og salgspris tyder på at markedet ikke er i likevekt.

På tross av at også prisantydningene faller, regner de danske kjøperne med pris på 10-15 prosent under utbudprisen.

Spesielt er det andelsboliger som får kjørt seg i nabolandet. Epn.dk har snakket med den danske eiendomsmegleren Home og de forventer et prisfall på 20 prosent på landsbasis for andelsboliger.

Les også: 6.000 danske boliger umulige å selge

Europeisk nedgang

Danmark er ikke det eneste europeiske landet hvor boligprisene faller. Mindre land som Estland og Irland har opplevd nedgang i eiendomsmarkedet, men nå er langt større og innflytelsesrike land i ferd med å komme etter den amerikanske boligkrasjen.

Les også: Derfor taper du på fattige amerikanere

Ifølge The Independent har Storbritannias to største eiendomsmeglere advart om fallende boligpriser. Estimatene sier at prisene vil synke med tre prosent det kommende året på tross av det britiske markedet allerede har kjent effektene av den amerikanske kredittkollapsen.

I Spania vil årets prisutvikling være positiv, men universitetet i Barcelona har gjennomført en studie som forutser en nedgang på 20 prosent.

Les også: Billigere boliger på solkysten

Når økonomiske lokomotiver som Spania og spesielt Storbritannia får problemer kan dette fort spre seg - også til Norge. Her til lands har vi allerede merket et fallende boligmarket. Den tendensen kan nå forsterkes grunnet fluktuasjoner i store økonomier på kontinentet.

Prisnedgangen vil spesielt merkes i byer og ofte i de mest ettertraktede områdene.

Les også: Advarer mot prisras på boliger i Europa

Publisert: