Spår fordobling av britiske gjeldsofre

En million briter har 250 milliarder kroner i usikrede lån.

KØ: I september 2007 var det lange køer av småsparere som ville ta ut sparepengene sine fra kriserammede Northern Rocks bankfilialer.
Publisert: Publisert:

Skyhøy kredittkortgjeld og andre usikrede lån vil føre til en eksplosjon i antallet briter som ikke klarer å betjene sine gjeldsforpliktelser i år.

Det mener finanseksperter som delvis legger skylden på finanskrisen.

Ifølge analyseselskapet TDX Group vil begrensede muligheter for å refinansiere som følge av krisen i kredittmarkedet kaste mange belånte ut i en akutt likviditetskrise.

Kredittkortgjeld

I de siste årene har mange refinansiert sin kredittkortgjeld med å øke sine boliglån i takt med at boligprisene har økt. Ifølge TDX reddet 58 prosent av dem som kom etter i betjeningen av sin usikrede gjeld seg ved å refinansiere sitt boliglån.

Men nå som banker og låneinstitutter har strammet kraftig inn i utlånspolitikken sin som følge av kredittkrisen vil mange av de som får problemer i år rett og slett ikke ha muligheten til å ta opp nye større lån på boligen sin.

Det betyr at de blir tvunget inn i britenes paralell til vår gjeldsordning. Det innebærer at de slipper fri fra renter ved å avtale et fast månedlig beløp som betales over en periode. Ordningen gjelder kun for de med alvorlige gjeldsproblemer.

Dobling

TDX anslår at så mange 800.000 briter vil få en slik ordning i løpet av 2008. Det vil i så fall være en fordobling fra i fjor da 400.000 briter fikk en slik gjeldsordning, ifølge nyhetsstedet Ananova.

Les også: Betaler boliggjelden med kredittkortet

Og det er en enorm gjeldsbyrde som mange av britene nå har problemer med å betjene.

Ifølge TDX har en million briter en samlet usikret gjeld på 25 milliarder pund, eller i underkant av 250 milliarder kroner. Altså knappe 250.000 kroner i gjennomsnitt.

Strammer inn

Av dette er omlag 60 prosent kredittkortgjeld. Resten stammer fra andre typer lån, hovedsaklig personlige lån.

Nå strammer britene inn for å klare sine forpliktelser.

Mer enn halvparten av britene (56 prosent) strammer inn livreima fordi de er bekymret over deres finansielle situasjon, ifølge analytikere.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: