Kina etterforsker Fedex

Nye verktøy tas i bruk i handelskrigen mellom verdens to største økonomier.

ADVARSEL: Kina har sagt at de skal legge frem en svarteliste over selskaper som rammer landet, og har startet etterforskning av amerikanske Fedex.
  • Eivind Bøe
  • NTB
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Kina etterforsker det amerikanske frakt- og logistikkselskapet Fedex etter at pakker sendt av den kinesiske telekjempen Huawei ble omdirigert til USA, melder statlige kinesiske medier.

Etterforskningen blir sett på som en «advarsel» fra Kina etter at USA svartelistet den kinesiske telekomgiganten Huawei, skriver Bloomberg.

Meldingen kommer etter at Kina fredag meldte at de skal lage en liste over utenlandske selskaper landet anser som «upålitelige» og som rammer rettighetene og interessene til kinesiske selskaper.

Amerikanske myndigheter har tidligere innført en rekke sanksjoner mot Huawei. I mai plasserte USA Huawei på en svarteliste som begrenser selskapets tilgang til amerikanske komponenter. Det kan potensielt lamme selskapet, skriver Financial Times.

Les også

Partiavis: Kina klar til å bruke sjeldne jordmetaller mot USA

Fedex beklager

Fedex beklager hendelsen og sier pakkene ble sendt feil ved et uhell. Selskapet understreker at ingen har instruert dem til å omdirigere pakkene.

Representanter for Huawei stiller imidlertid spørsmålstegn ved om det virkelig var en feil.

Fire forsendelser med dokumenter sendt fra Huawei ble brakt til Fedex-hovedkvarteret i Memphis i den amerikanske delstaten Tennessee, og ikke til Huawei-kontorer i Asia, dit de egentlig skulle.

Ifølge nyhetsbyrået Xinhua førte omdirigeringen til at «klientens rettigheter og interesser ble alvorlig skadelidende».

Les også

Bredt fall på Wall Street: S&P 500 nærmer seg klassisk salgssignal

Markedet skjelver

Etterforskningen blir kjent samme dag som Kinas toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar trer i kraft. En mengde nye varer er belagt med toll på mellom 5 og 25 prosent, som et svar på USAs president Donald Trumps beslutning om å øke tollen på kinesiske importvarer til en verdi på 200 milliarder dollar til 25 prosent.

Søndag skal Kina legge frem et dokument om sine synspunkter angående handelssamtaler med USA, og holde en sjelden pressekonferanse om temaet, skriver Bloomberg.

Aksjemarkedet har den siste måneden vært preget av frykt for handelskrig og hvordan den vil påvirke verdensøkonomien. Den brede indeksen S&P 500 i New York har hatt sin verste maimåned på syv år og endte med et månedsfall på 6,6 prosent.

Les også

Sjefen for verdens største hedgefond advarer mot stygg utvikling i handelskrigen: – Jeg vil se på det som en stor eskalering

Dalio: – På randen av krig

Det ser altså ikke ut til å være en umiddelbar løsning i sikte på handelskonflikten mellom verdens to største økonomier.

Tvert imot: Sjefen for verdens største hedgefond, Ray Dalio, er blant dem som den siste tiden har advart om en stygg utvikling i handelskonflikten.

I et innlegg på sin egen Linkedin-profil onsdag viste han til Huawei-svartelistingen og til at Kina skal være klare for å ilegge toll på sjeldne jordmetaller som brukes i produkter knyttet til alt fra teknologi til militært utstyr.

Milliardæren stiller nå spørsmål ved hvorvidt tolløkninger snarlig kan eskalere til eksport-embargoer som er ment «å stenge ned deler av den andres land».

Han anklager også Trump-regjeringen for å «pushe grensene» ettersom den frykter at Kinas raskere vekst og økende befolkning kun vil gjøre landet sterkere.

– Akkurat nå ser vi forhandlinger som fører oss på randen av krig, så det er en risikabel tid.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. – Jeg vil se på det som en stor eskalering

  2. Eskalerende handelskonflikt gir svakere kinesisk valuta

  3. USA svartelister dronegigant

  4. NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei

  5. Google lukker døren for Huawei: – Ledd i økonomisk krigføring mot Kina