ESA åpner sak mot Norge om pendlerregler

EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer.

REGELBRUDD: ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester. Bildet er et illustrasjonsbilde, og viser byggevirksomhet på en anleggsplass i Trondheim.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester, skriver Dagens Næringsliv.

«Norske myndigheter har to måneder på å fremme sitt syn, før ESA bestemmer seg for om saken skal tas videre», heter det i en pressemelding fra kontrollorganet.

Arbeidsdepartementet ble varslet om saken tirsdag, og statsråd Anniken Hauglie (H) sier de skal gjøre en grundig vurdering av brevet før de svarer ESA.

– Rammer de mest utsatte

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet mener ESA uthuler arbeideres rettigheter i Norge og at det rammer en gruppe som allerede er utsatt for sosial dumping.

Les også

LO og NHO frykter mer arbeidslivskriminalitet

– ESA rammer de utenlandske arbeiderne i Norge som er i de mest utsatte posisjoner og er i en svak forhandlingsposisjon. I denne saken har ESA både Fellesforbundet og regjeringen mot seg, sier Krogstad.

NHO gleder seg

NHO deler ESAs syn i saken og er glad for støtten, skriver Klassekampen.

Etter at saken gikk til topps i det norske rettssystemet i 2013, tapte NHO. Da klaget de regelverket inn for ESA. Også et polsk firma leverte inn klage.

– Dette er i tråd med den oppfatning vi har hatt helt siden 2008. Derfor er det gledelig at ESA er enig med oss, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO.

Les også

Norge klatrer på rangering: I disse landene er det lettest å gjøre business

Les også

Nok en DAB-klage på ESAs bord

Les også

Norge knytter seg til EUs finanstilsyn

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. ESA
 2. Anniken Hauglie
 3. NHO

Flere artikler

 1. Fellesforbundet: Full seier til EØS-tilhengerne

 2. Betalt innhold

  ESA er fornøyd med norske regler

 3. Byggebransjen ber om tiltak mot fallende etterspørsel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Norsk vind vil rydde opp for underbetalte arbeidere

 6. 10.000 ut i politisk streik mot bemanningsbyråer