The Guardian: Norsk press gjør EU tøffere mot May

Norge setter kjepper i hjulene for Storbritannias brexit-forhandlinger.

VANSKELIG: Brexit-samtalene som allerede er svært krevende, kan nå bli enda vanskeligere - takket være Norge.

Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
  • Andreas Fosse
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Britiske The Guardian skriver mandag kveld at norske utsendinger har varslet bråk hvis britene får gjennomslag for noen av sine krav i forbindelse med brexit-forhandlingene.

Ifølge avisen skal norske diplomater skal ha gjort det klart at det norske folk vil kreve reforhandling av vår avtale, hvis britene får en mye bedre avtale enn det vi har.

Det har fått EU til å stille strengere krav til britene. Norske myndigheter har ifølge The Guardian avslått å kommentere opplysningene.

UD: – Ingen kommentar

Den britiske statsministeren Theresa May jobber for tiden med å skaffe Storbritannia den mest mulige Brexit-avtalen med EU.

Foto: Olivier Matthys AP

I tillegg har EU, i et dokument som The Guardian har fått tilgang på, stilt krav om at EU-borgere skal ha åpne grenser inn til Storbritannia gjennom hele overgangsperioden som ventes å vare til utgangen av 2020.

Britene har ønsket at det bare skulle gjelde de som flyttet til øyene før 29. mars 2017.

Til E24 sier Utenriksdepartementet følgende om saken mandag kveld.

– Det foregår stadig møter mellom Norge og Brussel, på politisk nivå og på embets- og fagnivå. Hvilke kilder The Guardian har snakket med har jeg ingen kjennskap til, sier Ane Lunde i UD.

Hun ønsker ikke å kommentere påstandene i saken. Norske myndigheter har heller ikke ønsket å kommentere saken overfor den engelske avisen.

Fiskeavtale


EU følger nå nøye med på hvordan avtalen med britene vil se ut til slutt, spesielt på områder der Norge har noe å tjene på å forbedre sin egen avtale.
Ifølge The Guardian frykter EU blant annet at Norge kan komme til å kreve mer fra den nåværende fiskeriavtalen etter at Storbritannia gjennomfører brexit, og dermed også går ut av avtaler som omhandler adgang til sjøområder og fiskekvoter.
Storbritannia kan være ferdig med sin brexitovergang innen utgangen av 2020, og en ny handelsavtale kan være på plass i januar 2021, ifølge en EU-forhandler.
– Inntil utgangen av 2020 virker som et naturlig sluttpunkt for gjennomføringsperioden eller overgangen, sa Stefaan De Rynck, seniorrådgiver for EUs brexitsjefforhandler Michel Barnie.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Tror norsk brexit-press skyldes norsk valgkamp

  2. Håper å unngå «brexit»-kaos i 2019: – Virker nok litt usannsynlig og fjernt

  3. May og Juncker enige om brexit-endringer

  4. Annonsørinnhold

  5. - Enhver utsettelse hjelper. Det er langt bedre enn en krasj-brexit

  6. – Tungt ansvar på hver og en av oss