Trump innfører nye sanksjoner mot Russland

Milliard-knebling av russisk eksport kan bli fulgt av flyforbud i USA.

NYE SANKSJONER: President Donald Trump innfører nye sanksjoner mot Russland. Årsaken er blant annet Russlands angivelige angrep mot ex-spion Sergej Skripal og datteren hans.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
Publisert:,

Trump-administrasjonen innfører nye sanksjoner mot Russland som straff for det kjemiske angrepet i Storbritannia mot eks-spion Sergej Skripal og datteren hans.

Utenriksdepartementet opplyser at sanksjonene trer i kraft 22. august, men gir ellers få detaljer om nyheten, som først ble kjent via lekkasjer til flere amerikanske medier.

Rubelen svekket seg umiddelbart mot dollaren.

Les også

USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Milliardstruping og mulig flyforbud

Utenriksminister Mike Pompeo har allerede signert en sanksjonsutløsende erklæring om at Russland brøt internasjonal lov under attentatet – som Russland selv har benektet at de sto bak.

Myndighetskilder sier til NBC News at sanksjonene inkluderer tiltak som rammer eksport til Russland og forbyr eksport av enkelte varer som relaterer seg til «nasjonal sikkerhet». Det skal til sammen ramme eksport for «hundrevis av millioner dollar».

Men ifølge TV-kanalen kan også ytterligere sanksjoner bli innført om noen måneder – inkludert nedgradering av diplomatiske relasjoner, forbud mot at Russlands statlige flyselskap Aeroflot flyr til USA, og kutt av «nesten all eksport og import».

Les også

Daimler stanser all virksomhet i Iran

Russerne varslet om sanksjonene

Den russiske avisen Kommersant publisert tidligere i dag det de mente var en fullstendig skisse til et lovforslag om nye USA-sanksjoner mot Russland.

Russerne fikk rett.

I dokumentet beskrives blant annet en rekke mulige restriksjoner overfor flere statseide russiske banker, med virksomhet i USA. Blant dem Sberbank.

Amerikanske myndigheter har selv ikke gått i detaljer om hvilke russiske selskaper som blir rammet av sanksjonene.

Oljefondet har investert over fem milliarder kroner i banken.

Les også

USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

Les også

«Gulrot og pisk-taktikken vil ikke fungere»

Her kan du lese mer om