Sentralbanksjef tror på dansk oppsving – men frykter mangel på arbeidskraft

Den danske sentralbanken mener landets økonomi er midt i en kraftig oppsving. Nå ber sentralbanksjefen politikerne om å få balanse i statsbudsjettet.

FRYKTER BOLIGBOBLE: Den danske sentralbanksjefen Lars Rohde misliker den kraftige boligprisoppgangen i København-området, og advarer mot at danskene kan risikere en ny boligsprekk som i 2006.

Foto: Danmarks Nationalbank
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den danske sentralbanken har onsdag offentliggjort sin faste kvartalsrapport der de gjennomgår utsiktene for dansk økonomi.

Etter årevis med negative renter (-0,65 prosent per i dag) er økonomien hos våre naboer i sør nå i en skikkelig oppsving igjen skal vi tro sentralbanksjefen:

– Dansk økonomi er inne i en solid oppsving, og med stadig tydeligere tegn på mangel på arbeidskraft bør den strukturelle offentlige budsjettet bringes i balanse i de kommende par årene, sier sentralbanksjef Lars Rohde i en pressemelding.

Rapporten er også omtalt av Bloomberg.

Han ber politikerne redusere underskuddene og samtidig bidra til at dansk økonomi og arbeidsmarkedet ikke overopphetes.

Den danske sentralbanken anslår at økonomien vil vokse med 1,0 prosent i år, 1,4 prosent neste år og 1,5 prosent i 2018. Disse prognosene er noe lavere enn sentralbanken spådde i den forrige rapporten fra september.

Til sammenligning anslår EU-kommisjonen en økonomisk vekst på 1,0 prosent i år, 1,7 prosent neste år og 1,8 prosent i 2018 i Danmark.

– De litt lavere vekstforventningene for de kommende årene gjenspeiler, alt tatt i betraktning, at utsiktene for de danske eksportmarkedene er svekket, sier sentralbanksjef Rohde, og legger til at det er det private forbruket som i år vil drive den økonomiske veksten.

Bekymret for boligprisene

Mens debatten her hjemme raser om boligprisene som stiger raskt, og da særlig i Oslo-området, er man også i Danmark bekymret for boligprisene.

Danmark har hatt negative renter i en årrekke, blant annet fordi sentralbanken skal forsvare fastkursen mot euroen. Dette har samtidig bidratt til å stimulere lånelysten.

Sentralbanken påpeker i rapporten av boligprisene i Danmark ikke øker like mye som før, men at prisoppgangen fortsatt er høy. Dette gjelder særlig i København-området.

– Prisen på eierleiligheter i København er høyt i forhold til inntekts- og rentenivå, og det er en risiko for at prisutviklingen er drevet av selvoppfyllende forventninger, sier sentralbanksjefen.

– Det gjør boligmarkedet i København sårbart for plutselige renteøkninger. Det er dermed stor risiko for at en fortsettelse av de siste års reelle prisstigninger vil bli etterfulgt av et tilsvarende prisfall, legger han til.

Her kan du lese mer om

  1. Danmark
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Danmark gjør motsatt av resten av verden og hever renten

  2. Olsen spår myk boliglanding

  3. Holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor er Danmark så populært for norske investorer

  6. Økonomer venter første rentekutt på ti år i USA