Dette må du vite før månedens viktigste tall

Finansmarkedene forbereder seg på renteheving i verdens største økonomi neste måned. Fredag kan spikeren i kisten komme.

PAYROLLS-FREDAG: Bildet viser meglere ved New York-børsen vente på den viktige arbeidsmarkedsrapporten i oktober. Fredag er det duket for mer jobb-action.
Publisert: Publisert:

Klokken 13.30 slippes nemlig den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, nonfarm payrolls.

Og det er ikke for ingenting at rapporten blir beskrevet som månedens viktigste tall.

Utviklingen i arbeidsmarkedet er et svært viktig tall når USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), i desember skal ta en ny diskusjon om å sette renten opp.

– Det er en liten måned igjen til neste rentemøte. Dette er et av de viktigste tallene som kommer før den tid, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til E24.

Fire faktorer

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets har i makroteamets morgenrapport torsdag hamret ned fire faktorer å følge med på.

1. Jobbveksten: På forhånd er det ventet at 178.000 jobber ble skapt utenfor jordbruket i oktober, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

2. Arbeidsledighetsraten: Samtidig med payrolls-rapporten slippes en annen rapport om ledighetsraten i USA. Ledigheten har de siste årene falt jevnt og trutt, og ligger i skrivende stund på 5 prosent. Det ventes at ledigheten falt til 4,9 prosent i oktober.

3. Yrkesdeltagelsen: Han peker på andelen av befolkningen som er i arbeidsmarkedet har vært fallende etter finanskrisen i 2008, men ser nå «en forsiktig økende tendens».

«Videre ser vi altså at ledigheten har greid å holde seg rundt normalnivåene, selv om yrkesdeltagelsen har gått opp. Dette henger da sammen med at arbeidsmarkedet fortsetter å absorbere tilsiget av nye arbeidsmarkedsdeltagere», skriver han. .

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

4. Lønnsveksten: En svakt voksende amerikansk lønningspose har vært et viktig argument blant dem som har talt imot et rentekutt. Det ventes at rapporten vil vise at amerikanernes lønningspose steg med 0,3 prosent i oktober, opp fra 0,2 prosent i september.

Gonsholt Hov ser en «svakt stigende tendens» betyr at prisveksten i USA kan ta seg opp til sentralbanknes inflasjonsmål på to prosent.

«I alt venter vi i dag å få en ny bekreftelse på flere av de positive utviklingstrekkene som preger det amerikanske arbeidsmarkedet. I så fall støtter det opp om forventningen om at FOMC (Feds pengepolitiske komité, journ.anm.) hever renten i desember.

Rentehevingen kommer

Sjeføkonom Syed i Sparebank 1 Markets er også blant dem som tror sentralbanken vil heve renten et knepp i desember.

Han tror det skal mye til for at dagens tall står i veien for en renteheving til intervallet 0,5-0,75 prosent.

– Om vi ikke får like sterke tall som ventet, la oss si 150.000, tror jeg ikke det vil være nok til å hindre Fed. Egentlig er USAs økonomi og arbeidsmarkedet overmodent for renteheving, sier han.

Les også

Renteoppgangen som aldri kom: Derfor makter ikke USAs sentralbank å heve renten

Årsaken til at renten fortsatt ikke er løftet, tilskriver han særlig internasjonale forhold, blant annet Kina- og brexit-uro

– Hadde Fed ene og alene satt renten på utviklingen i amerikansk økonomi, hadde det vært belegg for å heve renten allerede, slår han fast.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets

Nordea Markets ser for seg en jobbvekst i oktober på 175.000.

«Det betyr i så fall at alt over 150.000 vil bli tolket som en fortsatt bedring av arbeidsmarkedet. Og dermed nok et tall som kan puttes i renteøkningssekken», skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets morgenrapport.

Trump-effekt?

Jobbrapporten er viden kjent for sin evne til å bevege verdens finansmarkeder, og beskrives således som månedens viktigste tall.

Denne gang er det imidlertid et unntak, skal vi tro sjeføkonom Olsen i Nordea Markets.

«Vi venter små bevegelser i markedet på sysselsettingstallene som kommer i skyggen av oppmerksomheten og uroen rundt valget», skriver Olsen.

Les også

USAs sentralbank rører ikke renten

Les også

Dette peker mot en ny gladmelding fra USAs arbeidsmarked

Les også

156.000 nye jobber i USA

Publisert:
Gå til e24.no