Rentemøter i ESB

Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

Den europeiske sentralbanken kan i dag kaste mer lys over sin fremtidige rentepolitikk. Men man bør ikke holde pusten, ifølge norske eksperter.

OPPDATERER MARKEDET: Sentralbanksjef Mario Draghi holder i dag pressekonferanse i forbindelse med rentemøtet i eurosonen.

Foto: Yves Herman Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

For ordens skyld: «Ingen» venter noen renteendring, hvilket betyr at innskuddsrenten i Den europeiske sentralbanken (ESB) holdes på minus 0,40 prosent.

Men i forkant av dagens rentemøte er det en viss usikkerhet rundt hva sentralbanksjef Mario Draghi vil si om fremtiden.

Sist sentralbanken vurderte sin rentepolitikk ble det signalisert at kommunikasjonen rundt utsiktene, såkalt «forward guidance», kunne bli endret ved inngangen til året.

I så fall kan dette bety en strammere rentepolitikk.

«Markedet har spekulert i det siste om ESB vil dreie i en mindre duete retning», skriver rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Les også

Fra skakkjørt økonomi til vekst: 2018 kan bli vendepunktet for Hellas

Ifølge Bernhardsen er det priset inn en renteøkning på ti basispunkter om ett år, men han tror ikke at det blir noen endringer i formuleringene fra ESB i dag.

«Det kan komme som en skuffelse for markedet», skriver han.

Vi dekker rentebeslutningen klokken 13.45 og pressekonferansen tre kvarter senere. Få siste nytt på E24.

Mindre QE?

I oktober i fjor varslet Draghi kutt i sentralbankens verdipapirkjøpsprogram, de såkalte kvantitative lettelsene (QE). Disse ble redusert fra 60 til 30 milliarder euro i månenden.

Horisonten som da ble signalisert var støttekjøp ut september i år, men det ble også åpnet for utvidelse ved behov. Rentene skal holdes på dagens nivå en god stund etter at kjøpsprogrammet avsluttes.

«Dersom ESB skal begynne å justere forsiktig på denne markedskommunikasjonen, vil det være naturlig å starte i den første enden. Nemlig å fjerne formuleringen om at QE-programmet kan forlenges utover september dersom det skulle bli nødvendig», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken torsdag morgen.

Han tror imidlertid at det vil være for tidlig å signalisere noe slikt i dag.

«Inflasjonsutviklingen er fremdeles svak, og man må legge godviljen til for å hevde at kjerneinflasjonen «trender» oppover. Euroen har også fortsatt å styrke seg, noe som igjen gir et press ned på prisene», skriver Hov.

Tror Draghi venter til mars

Også hos DNB Markets vil man følge spesielt med på hva Draghi eventuelt sier om euroen, som har styrket seg med mer enn fem prosent mot dollaren siden begynnelsen av desember.

Det vises imidlertid til at gjennomslaget fra valutakurs til inflasjon har falt de siste årene.

«Om noe, betyr det at ESB ikke behøver å være like på tå hev for at oppsvinget i prisveksten skal dempes av eurostyrkingen. Det kan likevel hende at eurobevegelsen blir omtalt i pressemeldingen slik ESB gjorde i september i fjor. Da hadde euroen styrket seg med 14 prosent siden begynnelsen av året. Den gangen advarte ESB om at eurobevegelsen var en kilde til usikkerhet som krevde overvåking», skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Kjennerud har også registrert at det er spenning knyttet til kommunikasjonen rundt pengepolitikken, men tror ikke at guidingen vil bli endret på dagens møte. Det vises til ESBs rentemøtet i mars, der det uansett skal legge frem anslag for brutto nasjonalprodukt og inflasjonen.

Rentebeslutningen i dag kommer klokken 13.45 norsk tid. Det holdes pressekonferanse tre kvarter senere.

Les også

Eurosonen gir betinget ja til ny Hellas-utbetaling

Les også

Høyeste eurokurs på tre år

Les også

Verdensbanken spår økt vekst

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøter i ESB
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – ESB sier inflasjonen skal opp, men vi ser det egentlig ikke

  2. Draghi holder rentene uendret

  3. Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter rolig farvel fra ESB-sjef Mario Draghi: – Har fått mye motstand

  6. Tror tiden med ultralave renter går mot slutten: Ser 31 rentehevinger