Analytiker: Draghi bør kopiere «Neymar-effekten»

En analytiker i tyske Commerzbank mener Den europeiske sentralbanken bør bruke Neymar-effekten til å berolige markedene ved nedtrappingen av obligasjonskjøpsprogrammet. 

SJEF: Sentralbanksjef i ESB, Mario Draghi, bør ha Neymar-effekten i bakhodet når han skal trappe ned QE-programmet i eurosonen, mener tysk storbank.

Foto:
 • Nina Tuv
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) står overfor en nøtt som er hard å knekke: hvordan signalisere en nedtrapping av oppkjøpsprogrammet uten å gjøre markedene urolige.

Svaret kan ligge i intet annet enn Qatars kjøp av verdens dyreste fotballspiller, mener Commerzbank, ifølge Bloomberg.

PSG, som er eid av Qatar, var villig til å betale hele 220 millioner euro for brasilianske Neymar Da Silva Santos Jr. Summen tilsvarer drøye 2 milliarder norske kroner. Det er klubbens eiere som finansierer størstedelen av overgangen.

Commerzbank mener effekten hvor prisen på fotballspillere presses opp i skyene er overførbar til hvordan ESBs bør tenke om sitt QE-program.

«Neymar-effekten»

Neymar-handelen fant sted tidligere i sommer. Frem til da var en sum av denne størrelsen uhørt, og dette er en klar ny overgangsrekord.

«Neymar-effekten» beskrives nå som den enorme summen av penger betalt for én fotballspiller, som resulterer i at prisene presses opp for andre spillere i markedet.

Denne effekten er noe ESB bør ta til seg i forbindelse med sitt kjøpsprogram av obligasjonsgjeld i eurosonen, mener sjef for renter og kreditt i tyske Commerzbank, Christoph Rieger.

Ved å legge vekt på den kontinuerlige stimulative effekten på den store verdipapirbeholdningen i seg selv, heller enn den månedlige strømmen av kjøp, kan sentralbanken berolige markedet når den annonserer nedtrapping av kjøpsprogrammet, mener Rieger.

– Effekten av QE-programmet kan merkes selv om det ikke blir tilført nye penger. Det er beholdningen av penger som er i systemet som fører til ytterligere rebalansering i porteføljen, og som holder prisene høye selv når det ikke blir gjort nye kjøp, sier Rieger til Bloomberg.

– ESB bør understreke dette, for de vil jo ikke at det å stoppe kjøpsprogrammet skal bli tolket som innstramming i pengepolitikken, sier han.

Venter nedtrapping utover høsten

Under ESBs rentemøte i juli ble setningen som sier at sentralbanken vil fortsette obligasjonskjøpene til desember og lenger om nødvendig, beholdt. På forhånd ble det spekulert i om ordlyden ville bli endret, og således signalisere innstramminger i pengepolitikken.Analytikere venter at kjøpsprogrammet vil bli nedjustert fra 60 til 40 milliarder euro i måneden i fjerde kvartal i år, og faset ut helt i løpet av 2018. Etter forrige rentemøtet nevnte også sentralbanksjefen at de skulle diskutere de videre utsiktene for programmet til høsten. For de gjeldstyngede landene i eurosonen vil nedtrapping av kjøpsprogrammet kunne bety at prisene på verdipapirer kan falle og gjeldsrenter øke, som i sin tur kan bremse økonomisk vekst. Draghi signaliserte imidlertid på forrige rentemøte at han ikke var tilfreds med inflasjonen enda. Over sommeren har euroen i tillegg styrket seg kraftig, og det spekuleres i hvor mye dette bekymrer sentralbanken. Fredag gjorde euroen et hopp helt opp til 1,19 mot dollar mens Draghi talte under Jackson Hole Symposium i Wyoming.

Les også

Han ble første i EU til å øke styringsrenten

Les også

Nordmenns fremtidstro tilbake på nivået før oljeprisfallet

Les også

Euroen hoppet høyt for Draghi

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Den europeiske sentralbanken
 2. Mario Draghi
 3. Euro
 4. EU
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. Den tyske «hauken» åpner for å overta etter Draghi

 2. ESB holder renten uendret

 3. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

 4. Ingen renteendring fra Den europeiske sentralbanken

 5. Her er ordene Draghi kan bruke for å bevege euroen