Analytiker: Draghi bør kopiere «Neymar-effekten»

En analytiker i tyske Commerzbank mener Den europeiske sentralbanken bør bruke Neymar-effekten til å berolige markedene ved nedtrappingen av obligasjonskjøpsprogrammet. 

SJEF: Sentralbanksjef i ESB, Mario Draghi, bør ha Neymar-effekten i bakhodet når han skal trappe ned QE-programmet i eurosonen, mener tysk storbank.

Foto:
 • Nina Tuv
Publisert:,

Den europeiske sentralbanken (ESB) står overfor en nøtt som er hard å knekke: hvordan signalisere en nedtrapping av oppkjøpsprogrammet uten å gjøre markedene urolige.

Svaret kan ligge i intet annet enn Qatars kjøp av verdens dyreste fotballspiller, mener Commerzbank, ifølge Bloomberg.

PSG, som er eid av Qatar, var villig til å betale hele 220 millioner euro for brasilianske Neymar Da Silva Santos Jr. Summen tilsvarer drøye 2 milliarder norske kroner. Det er klubbens eiere som finansierer størstedelen av overgangen.

Commerzbank mener effekten hvor prisen på fotballspillere presses opp i skyene er overførbar til hvordan ESBs bør tenke om sitt QE-program.

«Neymar-effekten»

Neymar-handelen fant sted tidligere i sommer. Frem til da var en sum av denne størrelsen uhørt, og dette er en klar ny overgangsrekord.

«Neymar-effekten» beskrives nå som den enorme summen av penger betalt for én fotballspiller, som resulterer i at prisene presses opp for andre spillere i markedet.

Denne effekten er noe ESB bør ta til seg i forbindelse med sitt kjøpsprogram av obligasjonsgjeld i eurosonen, mener sjef for renter og kreditt i tyske Commerzbank, Christoph Rieger.

Ved å legge vekt på den kontinuerlige stimulative effekten på den store verdipapirbeholdningen i seg selv, heller enn den månedlige strømmen av kjøp, kan sentralbanken berolige markedet når den annonserer nedtrapping av kjøpsprogrammet, mener Rieger.

– Effekten av QE-programmet kan merkes selv om det ikke blir tilført nye penger. Det er beholdningen av penger som er i systemet som fører til ytterligere rebalansering i porteføljen, og som holder prisene høye selv når det ikke blir gjort nye kjøp, sier Rieger til Bloomberg.

– ESB bør understreke dette, for de vil jo ikke at det å stoppe kjøpsprogrammet skal bli tolket som innstramming i pengepolitikken, sier han.

Venter nedtrapping utover høsten

Under ESBs rentemøte i juli ble setningen som sier at sentralbanken vil fortsette obligasjonskjøpene til desember og lenger om nødvendig, beholdt. På forhånd ble det spekulert i om ordlyden ville bli endret, og således signalisere innstramminger i pengepolitikken.Analytikere venter at kjøpsprogrammet vil bli nedjustert fra 60 til 40 milliarder euro i måneden i fjerde kvartal i år, og faset ut helt i løpet av 2018. Etter forrige rentemøtet nevnte også sentralbanksjefen at de skulle diskutere de videre utsiktene for programmet til høsten. For de gjeldstyngede landene i eurosonen vil nedtrapping av kjøpsprogrammet kunne bety at prisene på verdipapirer kan falle og gjeldsrenter øke, som i sin tur kan bremse økonomisk vekst. Draghi signaliserte imidlertid på forrige rentemøte at han ikke var tilfreds med inflasjonen enda. Over sommeren har euroen i tillegg styrket seg kraftig, og det spekuleres i hvor mye dette bekymrer sentralbanken. Fredag gjorde euroen et hopp helt opp til 1,19 mot dollar mens Draghi talte under Jackson Hole Symposium i Wyoming.

Les også

Han ble første i EU til å øke styringsrenten

Les også

Nordmenns fremtidstro tilbake på nivået før oljeprisfallet

Les også

Euroen hoppet høyt for Draghi

Her kan du lese mer om

 1. Den europeiske sentralbanken
 2. Mario Draghi
 3. Euro
 4. EU
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. Den tyske «hauken» åpner for å overta etter Draghi

 2. ESB holder renten uendret

 3. Draghi holder seg til planen

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror Draghi kan komme til å skuffe markedet

 6. Draghi halverer støttekjøpene