Amerikanske medier: Passasjerflyet i Iran ble skutt ned

Ifølge amerikanske medier mener USA at det ukrainske passasjerflyet ble skutt ned.

Publisert:

Ifølge det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek skal et iransk luftvern-system ha skutt ned det ukrainske passasjerflyet i Iran.

Det sier en Pentagon-offiser, en etterretningsoffiser og en irakisk etterretningsoffiser, alle anonyme. Ifølge Newsweek hevder de to amerikanske kildene at flyet ble skutt ned ved en feiltakelse.

Luftvernssytemet var trolig aktivert som en følge av Irans hevnangrep mot de amerikanske militærbasene i Irak.

Storbritannia sier nå at de etterforsker påstandene om at flyet skal ha blitt skutt ned. Også CBS siterer kilder på at amerikanske tjenestemenn er overbeviste om at flyet ble skutt ned av Iran. Det samme gjør ABC News.

Madeleines (18) pappa omkom: «Klarte ikke å slutte å skrike av smerte»

CNN siterer flere anonyme tjenestemenn på at amerikanske myndigheter er styrket i troen på at det er dette som har skjedd. De viser til at teorien er basert på dataanalyser fra satellitter, radar og elektroniske data innhentet av amerikansk etterretning.

Opplysningene er ikke bekreftet fra åpne kilder.

Flyet fløy i en høyde på 8000 fot da det mistet radiokontakt og forsvant fra radaren.

FORSVANT: Flyet tok av fra flyplassen klokken 06.10 onsdag morgen og forsvant fra radaren få minutter senere.

Har våpnene

Iranske myndigheter avviser at et missil på avveie kan være årsaken til flysyrten. Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet, kaller det «ulogiske rykter».

– Om passasjerflyet bare har nådd 8000 fot, så åpner det for at mange av Irans våpensystemer kan ha truffet flyet. Iran har både S-300 og luftvern-artilleri som kan nå opp såpass høyt, sier orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høyskole til VG.

S-300 er russisk-produsert. Iran kjøpte våpensystemet i 2016.

– Hvordan kan det være mulig å skyte ned et sivilt fly?

– Man kan tro man er under angrep. Eller det kan være en ren operatør-feil. Det er umulig å vite hva som har skjedd, sier Slensvik.

I juli 2014 ble et passasjerfly skutt ned over separatist-kontrollert område i Øst-Ukraina med et russisk bakke-til-luft våpensystem kalt BUK.

– I Øst-Ukraina er det sannsynlig at man med vilje skjøt ned flyet, men at man ikke forstod at det var sivilt fly man hadde i sikte. Det er for tidlig å si det er likhetstrekk, sier Slensvik.

Eksperter tror ikke Iran har skutt ned fly med vilje: «Ingen motivasjon til det»

PARADE: Deler av våpensystemet S-300 vises fram under en militærparade i april 2016 i Tehran.

Trump: – Har mine mistanker

På spørsmål om hva han tror flystyrten skyldes, svarer USAs president Donald Trump at «noen kan ha gjort en feil på den andre siden». Han ble ikke spurt om de siste opplysningene i amerikanske medier, om at flyet ble skutt ned over Iran.

Han sier videre at han ikke tror ulykken skyldes en mekanisk feil på flyet.

– Jeg har mine mistanker, la han til.

Iran utelukker at en missil på avveie kan ha vært årsaken til at flyet styrtet.

– Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2440 meter, sier Ali Abedzadeh, som leder landets luftfartsmyndighet og som også er landets visesamferdselsminister.

– Ryktene om at et missil rammet flyet kan umulig være korrekte. Det er ulogisk, sier han.

Canadas statsminister Justin Trudeau har varslet en pressekonferanse om flystyrten klokken 20 norsk tid.

Missilangrep blant hovedteoriene

Olekisy Danilov, et medlem av Ukrainas sikkerhetsråd, sier ifølge SkyNews at de har jobbet ut fra flere hypoteser i granskingen av flystyrten. Én av dem er at flyet ble skutt ned.

– Et missilangrep, trolig fra et Tor luftvernsystem, er blant hovedteoriene, på grunn av informasjonen som har sirkulert på nettet om missildeler funnet i nærheten av der flyet styrtet, sier Danilov.

Iranske luftfartsmyndigheter la torsdag morgen fram en foreløpig rapport der det går fram at flygerne ikke kontaktet flygeledelsen for å be om hjelp før flyet styrtet.

Øyenvitner, inkludert mannskapet på et annet fly, har beskrevet at de så flyet i brann før det traff bakken, heter det i rapporten. Dette er i tråd med en video fra det iranske nyhetsbyrået ISNA som viser et brennende objekt på himmelen og en påfølgende eksplosjon.

ALLE OMKOM: 176 mennesker omkom da flyet styrtet i Iran onsdag morgen.
Publisert:
Gå til e24.no