Har 11 måneder på å forhandle frem avtale: – Nå begynner den vanskelige jobben

Om ikke overgangsperioden utvides, må Storbritannias statsminister i løpet av de neste månedene forhandle om handelsforholdet til EU på lang sikt.

Britene ut av EU
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Her er det liten tvil. Boris Johnson ser ut til å komme tilbake med et stort nok flertall til å kunne bestemme hva som skal skje. Dette vil bli godt mottatt av markedene. Nå begynner den vanskelige jobben, sier David Owen sjeføkonom for Europa i Jeffries, ifølge FN London.

– Dette er bare slutten på begynnelsen av brexit. Johnsons avtale handler bare om å sikre en ordnet avskjed med EU, og forhandlingene om det fremtidige forholdet har ikke startet ennå, skriver Danske Banks senioranalytikere Mikael Olai Milhøj og Lars Sparresø Merklin i sin morgenrapport.

– Ønsketenkning

I løpet av fredags ettermiddag ble det klart at statsminister Boris Johnson og det konservative partiet har fått et rent flertall Underhuset i Storbritannia.

– De konservative har fått et nytt kraftfullt mandat til å få brexit unnagjort, ta landet videre og fokusere på prioriteringene til det britiske folk, sa Boris Johnson i en tale natt til fredag.

Men så lett er det ikke, ifølge Danske Banks analytikere.

Ett av valgkampens slagord for Johnson var «get brexit done».

– Det tok Canada syv år å ferdigstille en handelsavtale med EU, så det virker som ønsketenking. Enhver forsinkelse kan treffe pundet, sier Hamish Muress, senior valutaanalytiker ved OFX, i et notat før valgresultatet var klart, ifølge CNBC.

Pundet har bykset opp etter resultatet.

11 måneder

Overgangsperioden for brexit slutter 31. desember 2020, og Johnson har tidligere fortalt at han ikke vil utvide denne perioden.

Det betyr at Storbritannia har 11 måneder på å forhandle om det fremtidige forholdet til EU, oppsummerer analytikerne.

– En mulighet er at de går med på en enkel handelsavtale. Problemet med det er at det ikke vil dekke tjenestehandel, som er svært viktig for Storbritannia. Det fins ikke mange eksempler på slike avtaler som dekker tjenestehandel, og det er et område EU allerede har problemer med i sitt indre marked, skriver analytikerne i Danske Bank.

Om EU og Storbritannia ikke blir enige om en permanent brexitavtale, og overgangstiden ikke blir utvidet, er det fremdeles en sjanse for en hard brexit 31. desember 2020.

– Investorene virker lettet, men det er en risiko for at pundet faller igjen om de blir bekymret for at det blir en brexit uten avtale i 2020. Det som taler i motsatt retning er at valgseieren er så stor at Johnson kan gjøre det han vil. Han har blitt veldig mektig, skriver analytikerne.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Storbritannia
 3. Boris Johnson
 4. Brexit
 5. EU
 6. Britisk politikk
 7. Pund

Flere artikler

 1. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til

 4. Underhuset stemte for brexitlov, som ventet

 5. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg