Russland-sanksjoner

Senatet stiller seg bak sanksjoner mot Nord Stream 2-selskaper

Sanksjonene vil i første omgang gjelde i fem år.

Sanksjonsvedtak vil ikke bli godt mottatt i Tyskland og Tyrkia, som begge har sluttet helhjertet opp om de russiske prosjektene.

Nord Stream 2 / Paul Langrock
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det amerikanske senatet sluttet tirsdag opp om sist ukes vedtak fra Representantenes hus om sanksjoner mot selskaper som bistår i byggingen av den omdiskuterte gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland.

Det fremgår i amerikanske medier tirsdag kveld norsk tid.

USA-president Donald Trump har gjort det klart at han vil undertegne sanksjonsvedtaket ved en slik beslutning i Senatet.

Les også

Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

Gjør alvor av trusler

Onsdag sist uke vedtok Representantenes hus i Kongressen neste års forsvarsbudsjett, som er på drøyt 6.700 milliarder kroner.

Som et ledd i arbeidet med budsjettet ble det besluttet å innføre sanksjoner mot selskap og enkeltpersoner som er involvert i bygging av gassrørledningen som nå legges i Østersjøen.

Argumentet er at rørledningene i USAs øyne vil gjøre Europa mer avhengig av russisk gass, noe som vil svekke amerikansk innflytelse på det europeiske kontinentet.

Med sanksjonspakken gjør amerikanske politikere i begge partiene alvor av truslene om å ta nye grep for å ramme Russland.

Selskapene det amerikanske utenriksdepartementet finner at omfattes av sanksjonene får en begrenset tidsperiode på seg til å trekke seg ut av prosjektet. De som ikke gjør det vil bli rammet av tiltak som at de ikke får innreise til USA og andre sanksjoner.

Sanksjonene vil i første omgang gjelde i fem år, men kan avsluttes av presidenten før den tid.

Les også

Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

– Følger med på utviklingen

Én av leverandørene til North Stream 2 er norske Kværner, men selskapet påpekte overfor E24 sist uke at det ikke venter å bli rammet av sanksjonene.

– Vi følger med på utviklingen hele tiden og dette er et tema som er mye omtalt. Men vi har ikke sett at det har kommet ny informasjon som påvirker oppdraget som vi har, sa kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Kværner til E24.

Vedtaket ilegger sanksjoner på fartøy som bistår i Nord Stream 2 deres eiere og eventuelle finansieringspartnere.

Leggingen av Nord Stream 2 er snart sluttført og rørledningen vil doble kapasiteten til den åtte år gamle Nord Stream 1-rørledningen som går fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland.

En rekke utenlandske selskap deltar i byggingen, blant dem tyske Wintershall og Uniper. Franske Engie, østerrikske OMV og nederlandsk-britiske Shell er også involvert i prosjektet, sammen med russiske Gazprom.

Her kan du lese mer om

 1. Russland-sanksjoner
 2. Nord Stream 2
 3. Kværner
 4. Russland
 5. Donald Trump
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Kongressen har vedtatt sanksjoner mot russiske gassrørledninger

 2. Kværner tror ikke de rammes av USAs gassrør-sanksjoner

 3. Betalt innhold

  Fikk verdens største kranskip fortøyd utenfor stuevinduet

 4. Annonsørinnhold

 5. Putin og Merkel lover ferdigstillelse av gassprosjekt

 6. Betalt innhold

  Danmark sier ja til kontroversiell gassrørledning