Pundet svekkes etter at Johnson tapte andre avstemning

En dramatisk vending i det britiske Underhuset sender pundet ned. De folkevalgte stemte nei til tidsplanen for den videre brexit-prosessen, like etter at Boris Johnson fikk en sjelden seier.

Jessica Taylor / UK Parliament
  • Eivind Bøe
  • NTB
Publisert:,

Boris Johnson taper andre avstemning i Parlamentet, som gjør det mindre sannsynlig at britene forlater EU innen 31. oktober.

322 av de folkevalgte stemte mot, mens 308 stemte for.

Avstemningen handlet om tidsplanen for den videre prosessen. Parlamentet avviste forslaget om en begrenset tidsramme for å gå gjennom lovteksten relatert til britenes avgang fra EU.

Regjeringens forslag gikk ut på en tre dager lang videre prosess der den siste avstemningen holdes torsdag før lovforslaget sendes videre til Overhuset fredag.

Pundet svekkes på nyheten. Ett pund går ned til rundt 11,79 fra 11,85 kroner før den andre avstemningen. Også mot dollar svekkes pundet.

Først ja, så nei

Svekkelsen i pundet kommer etter at det har styrket seg de siste ukene. Økt håp om en brexit-løsning har ført til at pundet for nordmenn har vært på det dyreste siden britene stemte for å forlate EU i 2016.

Johnsons nederlag tirsdag kom etter at han innkasserte en seier kun få minutter tidligere. Han vant den første av dagens to avstemninger, noe som ifølge Sky News er første gang Parlamentet stemmer for en brexitavtale.

Det var det største gjennombruddet for brexitprosessen siden folkeavstemningen i 2016 der britene med knapt flertall stemte for å gå ut av EU.

I den første avstemningen, som dreide seg om hvorvidt Underhuset ville godta regjeringens brexitplan, stemte 329 av de folkevalgte for mens 299 stemte mot.

Setter lovforslag på pause

Nå er spørsmålet om Johnson erklærer nyvalg, slik han sa han skulle gjøre dersom dagens andre avstemning gikk mot han.

Valgloven krever to tredels flertall for å skrive ut nyvalg. Det oppnådde ikke Johnson da han tidligere i høst forsøkte å tvinge frem et valg.

Opposisjonen, med Labour i første rekke, har så langt ikke villet gå med på dette. De vil sikre at en forlengelse er på plass og at landet ikke krasjer ut av EU i slutten av denne måneden.

Hvis ikke kan han i stedet gi Parlamentet mer tid. Dette vil bety en flere uker lang utsettelse av brexit.

– Forsinkelse

Johnson selv sa han var fornøyd med seieren i den første avstemningen, men beklager nederlaget i den andre. Han sier han nå setter brexitprosessen på pause.

– Dette huset har igjen stemt for en forsinkelse. Nå må EU avgjøre hva som skjer videre, sa han.

Johnson påpekte samtidig at Storbritannia vil forlate EU med regjeringens brexitplan, som Parlamentet har gitt sitt samtykke til, på «en eller annen måte».

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn tilbyr Johnson å samarbeide om veien videre.

– Jobb med oss, med oss alle, for å komme frem til en akseptabel tidsplan. Det er den eneste veien fremover, sa Corbyn.

Flere artikler

  1. Nok et nederlag for Boris Johnson: – Dette lovforslaget stopper i praksis forhandlingene

  2. Boris Johnson vant første avstemning i Parlamentet

  3. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Forslag om nyvalg avvist i Parlament igjen

  6. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia