«Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

Boris Johnson forsikrer britene om at de skal være ute av EU 31. oktober, med eller uten en avtale. Det er langt fra sikkert at han klarer å innfri lovnaden.

TOMMEL OPP: I talen etter han ble valgt som ny leder av Det konservative partiet, sa Boris Johnson at han var optimistisk for Storbritannias fremtid – med eller uten en avtale med EU.

Foto: Dominic Lipinski Pa Photos
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Er britenes nye statsminister en klovn eller stor statsmann, spør The Economist om. Svaret på spørsmålet kommer sannsynligvis fort, for mannen som nå har nøyaktig 100 dager til Storbritannia skal forlate EU 31. oktober.

Og ut av EU skal de – koste hva det koste vil.

Johnson har nemlig uttalt selv at de blir å forlate EU på denne datoen, med eller uten en avtale. Selv ønsker han en avtale med EU, men om han klarer å få EU med på en avtale som parlamentet godtar, gjenstår å se.

– Valgkampen er over, nå begynner arbeidet, sa Johnson i seierstalen etter at resultatet ble kjent.

Les også

Ekspertene spår tøff start for Johnson: – Nesten umulig

Kamp på hjemmebane

Dersom Johnson ikke får gjennom en avtale innen 31. oktober, samtidig som han holder lovnaden om at landet skal ut av EU innen denne datoen, forlater britene EU automatisk.

For å unngå dette utfallet, må flertallet i parlamentet samle seg bak et annet alternativ. Å samle troppene på hjemmebane blir en vanskelig oppgave, da parlamentet er delt i fire leire:

 • Deler av Labour ønsker en tollunion med EU.
 • Deler av Labour, deler av De konservative og så godt som alle Liberaldemokratene ønsker en ny folkeavstemning.
 • Ulike representanter alle partiene ønsker en form for avtale med EU.
 • Flere konservative politikere som ønsker et brudd uten avtale med EU.

Johnson vil med andre ord slite med å få gjennom en avtale på hjemmebane, uten at EU går med på å endre på avtalen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Låst med EU

Å få med EU på endringer blir ikke lett: De har nemlig sagt at de har gitt alt de kan gi, og at forhandlingene fremover vil ta utgangspunkt i den nåværende avtalen.

EUs brexit-forhandler, Michel Barnier, sier at han ser frem til å samarbeide med Johnson.

– Vi ser fram til å arbeide konstruktivt med statsminister Boris Johnson for å legge til rette for ratifiseringen av utmeldingsavtalen og oppnå en ordnet brexit, skrev Barnier i en Twitter-melding da resultatet av ledervalget var klart.

Flere år som Brussel-korrespondent for The Daily gjør at Johnson har mye erfaring med EU-systemet. Men det trenger ikke å være en fordel.

– Hverken som sterkt EU-kritisk journalist eller som utenriksminister ble han særlig godt likt i Brussel. Det vil ikke være overdrevet å si at han er forhatt av embetsverket og byråkratiet i EU, sier Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold til VG.

Britenes håp er at Johnsons' sjarm skal snu Brussel, eller at hans klare beskjed om at de skal ut av unionen 31. oktober, okke som, får EU til å mykne opp.

Les også

I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

Lover å fjerne punkt

Punktet Parlamentet har vært klar på at må endres for at de skal godkjenne en avtale, er det «backstop-punktet», et punkt EU har sagt klart nei til å endre på.

Dette punktet har Johnson lovet å fjerne helt.

Det kontroversielle avtalepunktet vil innebære at grensen mellom britiske Nord-Irland og EU-landet Irland holdes åpen etter brexit. I dag er grensen åpen, der folk jobber og handler på tvers av grensene. Kommer det fysiske sperrer over natten, argumenterer EU for at folk i både Irland og Nord-Irland blir skadelidende.

Problemet med «backstop-punktet» er britiske politikere frykter for at det vil låse dem i en ufrivillig tollunion med EU i lang tid.

Les også

Undersøkelse: Voksende brexitbekymring blant britiske selskaper

Kan bli nyvalg

Selv om Johnson har sagt at de skal ut av EU 31. oktober, «do or die», så kan han bli stoppet av parlamentet.

I mars stemte et knapt flertall for at de ikke ville forlate EU uten en avtale. Leverer ikke Johnson en avtale innen fristen, samtidig som parlamentet ikke ønsker å forlate EU, har EU har signalisert at de er villig til å gi ytterligere utsettelser av brexit.

En slik situasjon kan gi et nyvalg for å løse i den låste situasjonen i parlamentet.

I motsetning til i Norge som har stortingsvalg på faste tidspunkt, så bestemmer parlamentet når de skal ha valg, gitt at det skjer innen fem år etter forrige valg. For å løse den låste situasjonen i parlamentet, kan britene med andre ord skrive ut nyvalg.

Det betyr også at det slettes ikke er sikkert at Johnson klarer å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Presset Boris Johnson sier at han ikke ønsker nyvalg

 2. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser

 3. Boris rensker regjeringen: – Annen kurs enn flertallet i parlamentet

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 6. Boris Johnson krever at EU dropper irsk grenseløsning