Stormaktenes handelskrig

Trump gjeninnfører toller mot Brasil og Argentina

Hydro-aksjen vender nedover etter at Donald Trump varslet umiddelbare toller på stål- og aluminium fra Argentina og Brasil.

 • Ine Brunborg
Publisert:

USAs president Donald Trump gjeninnfører toller på stål og aluminium som fraktes til USA fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning.

Det skriver Trump på Twitter mandag.

– Brasil og Argentina har presidert en massiv devaluering av valutaene deres. Som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar virkning, vil jeg gjenopprette tollene for all stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skriver presidenten.

– Federal Reserve bør også gjøre det slik at land, som det er mange av, ikke lenger utnytter vår sterke dollar ved å devaluere valutaene deres ytterligere. Dette gjør det veldig vanskelig for våre produsenter og bønder å eksportere varene sine på en rettferdig måte. Lavere priser og løsne opp – Fed, legger presidenten til.

I fjor vår innførte USA 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på import av aluminium fra Canada, EU og Mexico. Samtidig inngikk USA en avtale med både Brasil og Argentina, i tillegg til Australia, om «permanent fritak» fra tollene.

Børsfall for Hydro

Mediekontakt Halvor Molland i Norsk Hydro sier til TDN Direkt at tollene ikke har noen direkte effekt for Norsk Hydro.

Men fallet i Hydro-aksjen tiltok etter meldingen. Aksjen, som før meldingen lå ned 0,3 prosent på 32,5 kroner per stykk, er nå ned 1,6 prosent for dagen til 32,08 kroner.

Molland sier at Argentina har hatt et unntak for aluminium med kvote inn til USA og at det i Brasil ikke har vært unntak, men at det har vært en kvote for stål i Brasil, skriver nyhetsbyrået.

– Dersom det kommer en endring så vil det påvirke primæraluminiumsproduksjonen i Argentina, og vi har kun primærproduksjon i Brasil. I Brasil har det ikke vært unntak og vår produksjon i Brasil går hovedsakelig til det innenlandske markedet i Brasil og ikke til USA, sier Molland.

– Sånn direkte har ikke dette en effekt på Hydro, men det er som vi har sagt før: En eskalering av handelskrigen er negativt på et makroøkonomisk nivå og negativt for aluminiumbransjen igjennom det, legger han til.

Brasil er Hydros hovedkilde for råmaterialet bauksitt, som raffineres til alumina. Hydro har 13.500 ansatte, 11 lokasjoner og 7,7 milliarder kroner (2018) i inntekter fra Brasil, ifølge selskapets nettside.

I Argentina har Hydro et pressverk i Pilar, nær Buenos Aires, som leverer aluminiumsprofiler til industrikunder.

Brasil and Argentina have been presiding over a massive devaluation of their currencies. which is not good for our ... https://t.co/FpoeCsTlMQ.....Reserve should likewise act so that countries, of which there are many, no longer take advantage of our strong ... https://t.co/HTKwE89s8a
Les også

USA innfører ståltoll fra flere land (2018)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Stormaktenes handelskrig
 2. Federal Reserve
 3. Donald Trump
 4. Argentina
 5. Brasil
 6. Aluminium
 7. USA

Flere artikler

 1. USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

 2. Bolsonaro sier USA fjerner toll på stål og aluminium fra Brasil

 3. EU og USA har løst krangel om aluminium og stål

 4. Usikkerhet om ny Trump-toll: – Opptrapping av handelskrigen vil være fryktelig for Børsen

 5. Trump: Vil signere «fase 1»-avtale med Kina 15. januar