Norge støtter forlengelse for Stoltenberg som Nato-sjef hvis de allierte ønsker det

Norge vil slutte seg til en forlengelse av Jens Stoltenbergs periode som Nato-sjef hvis de allierte er enige om det, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge støtter en Nato-forlengelse for Jens Stoltenberg dersom medlemslandene og Stoltenberg selv ønsker det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • NTB-Marie De Rosa og Johan Falnes
Publisert:

Støre har diskutert saken med Stoltenberg og formidlet sin støtte.

Denne samtalen har funnet sted «de siste dagene», sier Støre til NTB.

– Ett av temaene som har kommet opp mot toppmøtet, er at flere av mine kollegaer i Nato nå har reist spørsmålet om en mulig forlengelse av Stoltenberg, sier Støre.

– Da har min kommentar vært, som jeg også har ytret til Stoltenberg, at det er stor anerkjennelse for jobben han har gjort. Den har vært viktig i denne krisen. Og hvis det skulle være et ønske blant Nato-landene om forlengelse, og han ønsker det, så vil Norge støtte det, sier han.

Overlater beslutningen til medlemsland

Stoltenberg sier selv at det er opp til lederne i Natos 30 medlemsland å ta denne beslutningen.

– Jeg overlater den avgjørelsen til de 30 lederne. Jeg har ikke ytterligere å tilføye, sa Stoltenberg da han ankom et hastetoppmøte i Nato torsdag morgen.

Der skal Stoltenberg møte stats- og regjeringssjefer fra Natos 30 medlemsland.

På spørsmål om det kan komme en eventuell avgjørelse på Stoltenbergs videre skjebne i Nato allerede torsdag, svarer Støre:

– Det er ikke umulig.

En sentralt plassert kilde i Nato sier til NTB at det har vært et jevnt press på at Stoltenberg fortsetter som generalsekretær hele tiden, også etter at han fikk jobben som sentralbanksjef i Norge, og særlig etter at Russland invaderte Ukraina.

Jens Stoltenberg sier han vil overlate til lederne i Natos 30 medlemsland å avgjøre om han skal fortsette som generalsekretær en stund til.

Har diskutert med andre Nato-ledere

Støre mener Nato enten må begynne arbeidet med å finne en ny generalsekretær, eller spørre om Stoltenberg skal fortsette.

– Og jeg har inntrykk av at det er mange som ønsker det siste, sier Støre, som ikke vil røpe hva Stoltenberg har sagt i samtalene de to har hatt.

– Vi mener også han har gjort en god jobb og at det å ha kontinuitet i dette nå kan være et godt poeng, sier statsministeren.

Støre forteller at han har diskutert dette spørsmålet også med ledere i andre Nato-land, men vil ikke røpe hvilke.

– Jeg bruker mye tid hver dag nå på å snakke med andre Nato-kolleger, først og fremst om situasjonen i Ukraina, men i noen sammenhenger har også dette kommet opp, sier Støre til NTB.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. TV 2 og DN erfarer: Stoltenberg fortsetter ett år til som Natos generalsekretær

  2. Stoltenberg: – Putin har gjort en stor tabbe

  3. Stoltenberg: – Jeg tok beslutningen for få dager siden

  4. EUs ledere enige om nye Russland-sanksjoner med «massive konsekvenser»

  5. Historisk finsk beslutning: Regjeringen støtter Nato-medlemskap