Skattedirektøren: – De som ønsker å unndra skatt tilpasser seg

Dubai-avsløringene viser at det fortsatt er mulig å skjule seg for skattemyndighetene. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark vil ha økt internasjonalt samarbeid om eiendom- og eierskapsopplysninger.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark.
 • Fredrick Chr. Ekeseth
 • Eiliv Frich Flydal
 • Jonas Alsaker Vikan
Publisert: Publisert:

Nylig kunne E24 avsløre at 374 eiendommer i Dubai, et av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadis, kan knyttes til Norge. Verdien av eiendommene er anslått til over en milliard kroner.

Færre enn én av fem blant de norske skattebetalerne i listen oppgir eiendom i Dubai i skattemeldingen til norske myndigheter, viser E24s sammenstilling.

Dubai har vært gjenstand for enorm utbygging de siste tiårene og tiltrukket seg mengder av utenlandske eiendomskjøpere.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark i Skatteetaten mener det haster å få på plass internasjonale registre over hvem som er reelle eiere bak eiendom, selskaper og eiendeler.

– Selv om vi utvikler oss hele tiden og får til mye bedre internasjonalt samarbeid, så er det tilpasninger, og de som ønsker å unndra skatt tilpasser seg jo. Det var derfor veldig interessant å lese om Dubai-avsløringene, sier skattedirektøren til E24.

Les også

Skattekrim om Dubai-avsløringene: – Oppsiktsvekkende

Finansdata

Finanskrisen og lekkasjer som Panama Papers, Pandora Papers samt SwissLeaks, som avslørte store skjulte formuer i kjente skatteparadis, har banet vei for tettere internasjonalt samarbeid om finansielle data.

Gjennom blant annet Common Reporting Standard (CRS), opprettet i 2017, har en rekke land de seneste årene forpliktet seg til å utveksle bankopplysninger.

Men eiendom ikke er en del av CRS-samarbeidet, og informasjon om for eksempel nordmenns eiendom i Dubai, forblir i mange tilfeller ukjent for norske myndigheter.

– Når det gjelder det som er på selskaper og eiendommer så har vi mulighet til å be om informasjon, men det tar ofte for lang tid, sier hun til E24.

Vil skape hindre

På et skattetoppmøte i Paris tidligere i mai tok Schanke Funnemark til orde for å øke det internasjonale samarbeidet for å få en oversikt over hvem som er reelle eiere, med krigen i Ukraina og Dubai-avsløringene som bakteppe.

Håpet er at man med tiden skal ha oversikt over hvem som eier selskaper, eiendom og andre eiendeler, og at denne informasjonen kan utveksles over landegrensene på samme måte som finansopplysninger i dag, forklarer Schanke Funnemark.

I området som heter Dubai Marina, har flere nordmenn eiendom.

– Foreløpig er dette på et strategisk nivå, men ambisjonen må være økt åpenhet og økt transparens, slik at det blir mindre mulighet til å gjemme unna verdier, sier skattedirektøren.

– Krever mye mer

– Hvor viktig er avsløringer som Dubai i dette arbeidet?

– Det er ikke noen tvil om at Dubai-lekkasjen, sammen med de andre lekkasjene, som Panama Papers, Pandora Papers og SwissLeaks, i sum er viktige fordi vi har økt samarbeidet internasjonalt, sier skattedirektøren.

– Tror du at det noen gang vil være umulig å skjule seg for skattemyndighetene?

– Det vi vet, er at det i dag kreves større ressurser for å unndra skatt ved bruk av skatteparadiser enn tidligere. Og vi ser jo det at de som virkelig ønsker å unndra verdier til beskatning ofte bruker rådgivere for å tilpasse seg, sier skattedirektøren.

Annette Alstadsæter, professor og leder av Skatteforsk – Senter for skatte- og adferdsforskning ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Flytter på seg

Annette Alstadsæter, NMBU-professoren som leder forskergruppen som har anslått eiendomsverdiene i Dubai-lekkasjen, har tidligere påpekt at utveksling av bankopplysninger ikke løser problemet med skjulte formuer.

Det har i stedet flyttet seg til eiendom, gull, yachter og andre verdigjenstander, mener hun.

– Man ser incentiver til at formuer flyttes over til det som ikke er dekket av automatisk informasjonsutveksling. Det gjelder også Dubai, sier professoren.

Les også

Eiendomsbaroner i eksil: To nordmenn dro ut 28 millioner kroner fra en statlig støtteordning – før rettssaken rømte de landet. E24 fant leilighetene deres i Dubai

Les også

Reagerer på «ny dato» for eierskapsregister – frykter det kan skjule russiske oligarker

Les også

Dette er russerne med villaer og luksusleiligheter i Dubai

Les også

E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dubai Uncovered
 2. Dubai
 3. Skatteetaten
 4. skatt
 5. Eiendom
 6. Skatteparadis
 7. Panama papers

Flere artikler

 1. Skattekrim om Dubai-avsløringene: – Oppsiktsvekkende

 2. E24 avslører: Kriminelle og etterlyste nordmenn registrert med eiendom i Dubai for over 120 millioner

 3. SV om Dubai-avsløringene: – Viser hvorfor skatteparadis er så skadelig

 4. Økokrim vil ha utleveringsavtale med Dubai: – Ville vært en stor fordel

 5. Russiske oligarker, kriminelle og sanksjonerte politikere er storeiere i Dubai