Iraks kurdere varsler folkeavstemning - oljekonflikt kan blusse opp

Fordelingen av Iraks oljeinntekter står sentralt når landets kurdere varsler folkeavstemning om selvstendig om en uke. 

VIL STEMME: Irakiske kurdere veiver flagg for å oppfordre folk til å stemme under et arrangement i den kurdiske hovedstaden Erbil fredag 15. september.
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Folkeavstemningen, som skal holdes 25. september, ble vedtatt av nasjonalforsamlingen i det delvis selvstyre irakiske Kurdistan fredag, skriver NTB.

Det fryktes at dette kan skape regionale konflikter, samtidig som spenningen rundt hvem som har rett på hvilke andeler av landets oljeinntekter eskalerer, skriver CNBC.

Irak er den nest største oljeprodusenten i Opec, og landet pumper opp 4,32 millioner fat per dag, ifølge den irakiske oljeministeren. Det antas at den kurdiske regionen står for omtrent 10 prosent av landets totale oljeproduksjon.

Stort potensial

De siste årene har imidlertid både irakiske regjeringsstyrker og kurdiske styrker konsentrert seg om å drive IS ut av landet. Kurdiske styrker har hatt kontroll over Kirkuk siden 2014, som hindret oljeproduksjonen i å falle i IS sine hender, ifølge Reuters.

Les også

Russiske oljeselskaper vil prøve å omgå sanksjonene

Nå har konflikten mellom Iraks sentrale myndigheter og kurdiske regionale myndigheter (KRG), som blant annet handler om fordeling av oljeinntektene, blusset opp igjen.

– Utfordringen har vært at man ikke har kommet til enighet om hvordan inntektene skal fordeles. Bagdad ønsker at inntektene skal gå til dem først, for deretter å fordeles. Det har gjort at en del av oljeselskapene som har produksjon i Nord-Irak ikke har fått betalt det de skal, sier oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, til E24.

Man vet at det er store oljereserver i områdene nord i landet. Utviklingen har imidlertid blitt satt på vent de siste årene grunnet stor politisk uro.

– Om det blir konflikt nå blir utviklingen utsatt enda lenger. Ingen oljeselskaper ønsker å gå inn i en politisk konfliktsone, sier Saltvedt.

Ettersom utviklingen er så laber i utgangspunktet, tror hun at oljemarkedet ikke kommer til å påvirkes av den kommende folkeavstemningen nå.

– Men potensialet til å bygge ut der er stort, så på lang sikt kan dette ha mye å si. Det er billig å bygge ut der, sier Saltvedt.

Det norske olje- og gasselskapet DNO har eierandeler i lisenser i ulike stadier av leting, utvikling og produksjon i den kurdiske delen av Irak.

Les også

DNO-sjefen: – Foten tilbake på gassen

– Farlig eskalering

Både Tyrkia, Syria og Iran er sterkt imot folkeavstemningen og frykter en potensiell smitteeffekt, ifølge CNBC.

Iraks statsminister Haider al-Abadi kaller det hele grunnlovsstridig, og har fått godkjennelse av regjeringen til å ta i bruk alle virkemidler, inkludert militæret, for å hindre at avstemningen avholdes og sikre at landet står samlet.

– Om du utfordrer grunnloven og om du utfordrer grensene til Irak og regionen, så er det en offentlig invitasjon til andre land i regionen til også å bryte grensene. Det er en veldig farlig eskalering, sier al-Abadi ifølge NTB.

Iraks kurdiske leder, Massoud Barzani, avviser at avstemningen setter nasjonens identitet i fare, og lover å presse på for å få folkeavstemningen gjennomført.

Kan bli sabelrasling

Det bor mer enn fem millioner stemmeberettigede kurdere i området, og trolig vil det være overveldende støtte for løsrivelse, sier Midtøsten-ekspert og postdoktor ved UiO, Erlend Paasche.

Postdoktor Erlend Paasche ved UiO.

Han tror imidlertid også at noen vil stemme nei fordi avstemningen er en lettvint måte for det Kurdiske Demokratiske partiet (KDP) å vinne folkelig støtte på.

– Folkeavstemningen handler minst like mye om at Barzani og KDP posisjonerer seg vis-à-vis de andre politiske partiene, og vinner folkets hjerter på å fremstå som helter i kurdisk frigjøringskamp, som den handler om forholdet mellom KRG og Bagdad, sier Paasche til E24.
Han mener at avstemningen ikke nødvendigvis vil få så store konsekvenser utover den interne maktkampen i KRG.

– Hverken USA eller FN støtter den, og de store oljeselskapene er mer interesserte i irakisk enhet. Ingen av de mektige nabostatene vil tillate splittelse, sier Paasche.

Et rungende ja kan bli et forhandlingskort i forhold til Bagdad, forklarer han, men det er for mye på spill for Bagdad til at en folkeavstemning de regner som grunnlovsstridig kan være utslagsgivende.

– Særlig oljerike Kirkuk kommer til å være en kruttønne i enhver diskusjon om løsrivelse. Jeg tviler veldig på at KRG er villige til å gå til krig mot Bagdad, det vil de i så fall ha mye å tape på, men at det blir litt sabelrasling og spenninger på grensen igjen kan ikke utelukkes, sier Paasche.

Lederne i den kurdiske regionen har sagt at de håper en planlagt folkeavstemning vil tvinge myndighetene i Bagdad til forhandlingsbordet. Men al-Abadi sier en folkeavstemning nettopp vil komplisere mulige forhandlinger, ifølge NTB.

– Det vil gjøre det tøffere og vanskeligere, sier han, men legger til:

– Jeg vil aldri stenge døren til mulige forhandlinger. Forhandlinger er alltid mulig.

Les også

Oljeembargo mot Nord-Korea kan gjøre vondt verre

Les også

Iran truer med å trekke seg fra atomavtale

Les også

Har verdens største oljereserver: Befolkningen må ty til vedfyring

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Irak
 2. Olje og gass
 3. Thina Saltvedt
 4. USA
 5. Opec
 6. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

 2. Irakiske styrker: Har okkupert hovedkvarteret til North Oil Company

 3. – Oljen er viktig for at Kurdistan skal klare seg selv

 4. Irakiske styrker har rykket inn i oljeby

 5. Betalt innhold

  Irak etter IS: Tre ting som kan true DNOs kurdiske pengestrøm