Innfører straffetoll mot Kina på 465 milliarder kroner

USAs president offentliggjorde torsdag flere handelssanksjoner mot Kina.

STRAFFETOLL: USAs president Donald Trump innfører toll på kinesiske importvarer som straff for tyveri av teknologi. Her med Kinas president Xi Jinping under en seremoni i Beijing i fjor høst.

Foto: Andy Wong AP / NTB Scanpix
  • David Bach
  • Hans M. Jordheim
  • André Haugen
Publisert:

Det hvite hus tar grep for å hindre kinesiske investeringer og setter en straffetoll på 60 milliarder dollar, tilsvarende 465 milliarder norske kroner, for import av en rekke kinesiske varer, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge CBSNews kommer USA til å publisere en «lang liste» med kinesiske importvarer som foreslås rammet av straffetollen innen 15 dager.

President Trump forklarte selv hva som ligger bak straffetollen i en uttalelse i Det hvite hus torsdag.

– Ordet er «gjensidig», det er ordet jeg vil at alle skal huske. Vi vil ha et gjensidig speil. Noen kaller det en «speiltariff», eller «speilskatt». Bare bruk ordet gjensidig. Hvis de belaster oss, belaster vi dem. Det er sånn det må være. Det er ikke sånn det er, sier Trump til pressen.

Talsmann for Det hvite hus Raj Shah har tidligere sagt at sanksjonene kommer som en reaksjon på Kinas tyveri av blant annet intellektuell eiendom. Ifølge talsmannen har Kina stjålet amerikansk teknologi og intellektuell eiendom, som omfatter produkter, verker eller strategier.

Kina: Vil kjempe med alle midler

– Hvis USA starter en handelskrig, vil Kina kjempe til siste slutt for å beskytte sine egne, legitime interesser med alle tilgjengelige midler, skriver den kinesiske ambassaden i en pressemelding.

I svaret fra ambassaden oppfordrer Kina USA til å ikke forverre situasjonen. Samtidig sparer de ikke på kruttet.

– Kina er ikke redd og vil ikke trekke seg tilbake fra en handelskrig. Kina er selvsikker og i stand til å møte enhver utfordring, heter det i uttalelsen.

Trump har varslet at dagens toll er det første av mange tiltak han planlegger.

– Gjengjeldelse

BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf sier til E24 at det er vanskelig å komme bort fra at landene nå ser ut til å være på vei mot en handelskrig.

– Kina har allerede uttalt at de ikke kommer til å stå og se på dette. Fra Trump sin side er ikke den uttalte intensjonen med dette å starte en handelskrig, at det derimot handler om gjengjeldelse for tyveri av intellektuell eiendom, men spørsmålet er hva sanksjonene vil avstedkomme, sier han.

I 2016 eksporterte Kina varer til USA for omtrent 462 milliarder dollar, tilsvarende 3.700 milliarder kroner.

Les også

Kina-ekspert: – Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

For få uker siden kunngjorde Trump at USA vil innføre 25 prosent toll på stål og 10 prosent toll på aluminium. Svaret fra Europa og Kina har vært at de vil innføre en ny toll på amerikanske varer.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener straffetollen ikke umiddelbart vil gi alvorlige utslag for kinesisk eller amerikansk næringsliv.

– Vi kan ikke si at vi har en handelskrig ennå, men vi kan ikke utelukke at vi nå ser starten på en. Kina har reagert med å true med å øke tollen på USAs landbruksprodukter, blant annet soyabønner, og utvikler det seg til å gjelde større varegrupper, kan det få betydning. Men Kina har trolig ikke noe ønske om å bygge opp aggresjonsnivået, sier hun.

Banksjef: Risikoen øker

Torsdag ettermiddag ble det også klart at EUs medlemsland og seks andre land unntas inntil videre fra USAs nye toll på stål og aluminium. Unntaket gjelder i tillegg til EU-landene for Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer antas med «Europa» å ha siktet til EU, og det er derfor uklart om Norge er en del av unntakslisten.

USAs nye sentralbanksjef Jerome Powell advarte onsdag om at risikoen for handelskrig er en økende trussel mot amerikansk økonomi.

Les også

Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner

Les også

USA ikke redd for handelskrig etter toppmøte

Les også

Kilde til VG: Norge slipper trolig Trumps straffetoll

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump vil straffe Kina med handelssanksjoner

  2. – Mye tyder på at vi er på vei mot en handelskrig

  3. Kinas handelsdepartement etter nye tolltrusler: – Vil bekjempe USA med alle midler

  4. Kina innfører toll på amerikanske varer

  5. Medier: USA avlyser planlagte handelssamtaler med Kina