EU-kommisjonens president: – Det skal ikke bli noen som helst forhandlinger

EU-parlamentet i ekstraordinært brexit-møte.

  • Karl Wig
Publisert:,

– Jeg ønsker at britene avklarer sin posisjon raskt. Jeg har gitt et klart forbud mot at EU-kommisærer diskuterer med Storbritannia. Det skal ikke bli noen som helst forhandlinger.

Det var den klare beskjeden fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da han talte under et ekstraordinært brexit-møte i EU-parlamentet tirsdag.

Han sa han hadde «beordret» møteforbud med Storbritannia innen øynasjonen varsler sin utmelding etter artikkel 50 i Lisboa-traktaten.

Og det inkluderer alle forsøk på hemmelig møtevirksomhet, presiserte han.

Les også

Disse datoene blir viktige: Her er brexit-kalenderen

– Jeg synes alle skal respektere hva Storbritannia har bestemt, men nå må det komme konsekvenser. Jeg vil at Storbritannia gir oss klarhet så fort som mulig. Jeg vil ikke se noen «katt og mus»-leker, sa Juncker.

– Jeg er trist

Det harde ordelaget ble fulgt av en følelsesmessig apell. EU-toppen sier han er lei seg.

– Jeg har hørt og lest at EU-topper har reagert til dels emosjonelt. Det er greit å være trist. Jeg er trist. Jeg vil ikke legge skjul på det, sier EU-kommisjonspresidenten, og fortsetter:

– Jeg er trist, fordi jeg ikke er en robot. Jeg er ikke en grå byråkrat eller teknokrat. Jeg er ikke en maskin. Jeg er et menneske. Og jeg har rett til å si at jeg er skuffet over britenes avgjørelse.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier han er trist, men at EU nå trenger en rask avklaring fra Storbritannia.

Foto: Francois Lenoir Reuters

Vil ikke ha «råtten avtale»

Mens Juncker holdt sin brexit-apell, brøt medlemmer av det høyrenasjonalistiske britiske partiet UKIP ut i applaus – med leder og EU-motstander Nigel Farage i front.

– Det er siste gang du applauderer her, kvitterte Juncker, i et tonefall som balanserte hårfint mellom spøkefullt og autorativt i det han roet ned salen.

Så gikk UKIP-lederen selv opp på talerstolen og snakket om det EØS-lignende avtaleverket som ventes å erstatte EU-medlemsskapet, og som må forhandles frem i tiden etter at Storbritannia varsler sin utmeldig.

– Til og med ingen avtale er bedre enn en råtten avtale, bedyret Farage, med henvisning til de ugunstige betingelsene flere venter at EU nå vil presser frem, for å motvirke at andre medlemsland fristes til å følge i brexit-dragsuget.

Farage mottok til dels buing fra salen når han var ferdig.

– Ballen er på britenes banehalvdel

– Brexit-sjokket bør bli en wake-up call til oss alle, sa EU-representant for Nederland, Jeanine Hennis-Plasschaert, til EU-parlamentet under tirsdagens brexit-møte.

Hun mener EU må ta grep for å gjøre byråkratiet sitt mer effektivt og gjøre seg mer attraktivt for sine medlemsland. Hun viste til store utfordringer fremover, hvor hun mener EU må stå sammen.

Hva gjelder Storbritannia, er det bare å rive av plasteret raskt, ifølge politikeren:

– Ingen vil tjene på en lang periode med politisk limbo. Ballen er på Storbritannias banehalvdel, sa Hennis-Plasschaert.

Les også

Globale markeder tapte 25.000 milliarder etter brexit-ja

Cameron må forklare seg

Senere tirsdag starter EU-toppmøtet i Det europeiske råd, som varer til onsdag. Her vil alle medlemslandene først møtes til middag, og Storbritannias statsminister David Cameron må forklare seg om brexit-avgjørelsen.

Ved frokosttid onsdag morgen sendes Cameron på gangen. Da skal de andre 27 medlemslandene holde uformelle samtaler om fremtiden uten Storbritannia som medlem.

Det er fortsatt uklart når Storbritannia faktisk vil meddele sin EU-exit. EU-toppene forsøker nå å legge press på at det skjer raskest mulig, men Cameron ønsker ikke å gi den formelle beskjeden selv. Han overlater ansvaret til sin oppfølger. Cameron har varslet at han går av innen utgangen av oktober.

Her kan du lese mer om

  1. EU
  2. Brexit

Flere artikler

  1. EU-president til angrep på brexit-generalene

  2. Tyskland, Frankrike og Italia er enige: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse

  3. – EU vil ikke tolerere at britene plukker bare de godbitene de vil ha

  4. Annonsørinnhold

  5. Domstol: Det britiske parlamentet må stemme over brexit

  6. EUs advarsel til britene: Tida er knapp