Sviktende detaljhandel tynger svensk økonomi ytterligere

Et kraftig fall i den svenske detaljhandelen er enda et tegn på at inflasjonen rammer hardt, sier en dansk økonom, som ikke vil utelukke en langvarig resesjon.

Illustrasjonsfoto
  • NTB-Ritzau
Publisert: Publisert:

I februar falt salget i detaljhandelen med 1,2 prosent, ifølge tall fra Statistiska centralbyrån. Det siste året er handelen krympet med 9,4 prosent.

– Det er et voldsomt fall, som man aldri før har sett siden man begynte å føre statistikken i 1992, sier sjeføkonom Tore Stramer i arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Erhverv. Han peker på flere andre indikatorer som tegner et dystert bilde av svensk økonomi.

– Inflasjonen lå på hele 12 prosent i februar, det høyeste nivået på 32 år, sier han og mener svikten i detaljhandelen gjenspeiler dette.

– I tillegg er den svenske kronen på sitt svakeste på drøyt tolv år. Det som tynger aller mest, er likevel utvilsomt de svært høye rentene, sier Stramer.

Renteøkningene merkes ekstra godt fordi det svenske boligmarkedet i stor grad er basert på lån med flytende rente. Til sammen gjør disse faktorene at det ser mørkt ut for svenskene, ifølge sjeføkonomen.

– Sånn det ser ut nå, går økonomien deres dessverre en vanskelig tid i møte, sier Stramer.

Publisert:

Her kan du lese mer om