Kina advarer USA mot handelsavtale med Taiwan

Kina reagerer på USAs planer om å innlede samtaler med Taiwan om en mulig handelsavtale, som utenriksminister Antony Blinken varslet om mandag.

Utenriksminister Antony Blinken sier USA vil innlede samtaler med Taiwan om en mulig handelsavtale.

Evelyn Hockstein / Pool via AP / NTB
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Talsperson for utenriksdepartementet i Kina, Zhao Lijian, advarte tirsdag USA mot planene. Han oppfordret den amerikanske regjeringen til å «stanse alle offentlige samtaler med Taiwan, være forsiktige rundt Taiwan-situasjonen, og å avstå fra å sende noen feilsignaler til selvstendighetsstyrkene på øya».

Uttalelsen kommer en dag etter at utenriksminister i USA, Antony Blinken, fortalte Kongressen om at det er åpnet for samtaler med Taiwan om en handelsavtale. Kina ser på den demokratiske og selvstyrte øya som en del av sitt territorium.

Blinkens uttalelse kom etter at tre amerikanske senatorer, demokratene Tammy Duckworth og Chris Coons, samt republikaneren Dan Sullivan, besøkte Taiwans hovedstad Taipei søndag. Der lovet de bort 750.000 vaksinedoser til Taiwan, som har slitt med å skaffe seg vaksine på grunn av kinesisk motstand.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og tok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Taiwan har i praksis fullt selvstyre, men Kina truer med å invadere øya dersom myndighetene der erklærer selvstendighet.

USA brøt de diplomatiske båndene til Taiwan i 1979, men er fortsatt øyas viktigste allierte og landet Taiwan importerer flest våpen fra. Blinken gjentok mandag at amerikanerne fortsatt mener at Taiwan må ha muligheten til å forsvare seg.

– Vi er bekymret over den økte aggresjonen som regjeringen i Beijing har utvist overfor Taiwan, sa Blinken.

Les også

Kina tillater par å få tre barn

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA
  3. Taiwan

Flere artikler

  1. USA og Kina forplikter seg til klimasamarbeid

  2. Det hvite hus: Biden og Putin møtes i Genève 16. juni

  3. Handelssamtaler mellom Kina og USA

  4. Unge Høyre hardt ut mot Erna Solbergs Kina-politikk: – Litt redde

  5. Yellen frir til selskapsledere: Lover bedre lønnsomhet med Bidens gigantplan