EU vil starte på nytt i handelssamtaler med USA

EUs handelskommissær Phil Hogan vil begynne på nytt innenfor flere betente områder når han møter sin amerikanske motpart for første gang denne uken.

Phil Hogan (t.h.) reiser tirsdag til Washington med håp om en ny start i handelssamtalene med USA. Her er han sammen med Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.
Stormaktenes handelskrig
  • NTB
Publisert: Publisert:

Irske Hogan er riktignok ingen politisk grønnskolling, men han har bare hatt ansvar for EUs utenrikshandel siden 1. desember. Tirsdag møter han USAs handelsutsending Robert Lighthizer i Washington for tre dager med samtaler.

Like før jul ble de to enige om å møtes for å ta opp igjen diskusjonene om frihandel. Målet er en generell fjerning av tollavgifter, men det er gnisninger på flere områder.

– Jeg vil forsøke å nullstille forholdet vårt på områder som toll på stål og aluminium og trusselen om amerikanske tollavgifter som svar på digitalskatt i Europa, sa Hogan ifølge Reuters rett før nyttår.

USA liker dårlig at EU vil skattlegge multinasjonale IT-giganter, selskaper som i all hovedsaker basert i USA. Frankrike var første ute, men EU har sagt at de vil svare med én stemme dersom USA svarer med å innføre toll på franske varer.

Landbruksprodukter er et annet vanskelig emne i handelssamtalene. Mens EU vil holde sektoren utenom, sier USA at de må være med i en generell handelsavtale som favner vidt.

EU og USA er også uenige om hvordan konflikter i Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal løses. USA har nektet å utnevne dommere til WTOs organ for konfliktløsning, som dermed ble satt ut av spill i desember.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Stormaktenes handelskrig
  2. EU
  3. USA
  4. Frihandel

Flere artikler

  1. Kina gir tollfritak til flere amerikanske produkter

  2. Trump: Gjennombrudd i handelssamtalene med Kina

  3. Trump: Vil signere «fase 1»-avtale med Kina 15. januar

  4. Amerikanske kyllingføtter kan markere vendepunkt

  5. Avis: Kina krever at USA ruller tilbake tollen