Antikorrupsjon-prins kjøpte verdens dyreste bolig

Den nye saudiske kronprinsen, som har markert seg i kampen mot korrupsjon og offentlig sløsing, er avslørt som kjøperen av det som skal være verdens dyreste private eiendom.

VAKKER HAGE: Det ser ut som et barokk palass fra 1700-tallet, men ble oppført mellom 2008 og 2011. Nå er eieren av Château Louis XIV utenfor Versailles avslørt.
Publisert: Publisert:

I 2015 ble château Louis XIV i Louveciennes, nær Versailles i Frankrike, solgt for svimlende 275 millioner euro - det vil si 2,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det gjorde eiendommen til verdens dyreste private residens.

Hvem som var den mystiske kjøperen ble ikke offentliggjort den gangen, selv om flere medier skrev at det dreide seg om en forretningsmann fra Midtøsten.

Nå er det avslørt at det dreier seg om kronprins Mohammed bin Salman fra Saudi-Arabia, skriver The New York Times.

Les også

Over 200 fengslet etter gigantisk korrupsjonsskandale i Saudi-Arabia

Skallselskap

Storavisen har følgt pengene, og sporet kjøpet av den 57 mål store eiendommen til et saudisk investeringsselskap kalt Eight Investment, som igjen er eid av en stiftelse som er underlagt kronprinsen.

Ifølge New York Times er det brukt en rekke skallselskaper i både Frankrike og Luxembourg, i et tilsynelatende forsøk på å holde hemmelig hvem som står bak kjøpet.

Ifølge New York Times slår rådgivere til det saudiske hoffet fast at det luksuriøse barokk-godset tilhører prins Mohammed.

Kjøpet føyer seg inn i en rekke luksusinvestreinger gjort av kronprinsen, skriver Business Insider, blant annet kjøpet av en yacht til en verdi av 500 millioner amerikanske dollar, om lag 4,1 milliarder kroner, og kunst for 450 millioner dollar. Han skal også ha kjøpt et luksuriøst feriested i Marokko.

KRONPRINS: Mohammed bin Salman (til venstre) ble saudisk kronprins i vår. her sammen med kong Salman i Riyadh under et arrangement i forrige uke.

Korrupsjonsjeger

Kjøpene kan være langtidsinvesteringer, men et bakteppe her er at Mohammed bin Salman siden han ble utnevnt til kronprins i våres har markert seg sterkt i kampen mot korrupsjon - og at han der har satt søkelyset mot landets styrtrike elite.

Landets nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert prinser, tidligere ministre og andre i kretsen rundt kongefamilien i en omfattende aksjon, ifølge TV-kanalen Al Arabia.

Les også

Arrestert Saudi-prins kjøpte seg fri

Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå SPA har meldt at kommisjonens mål er «å sikre den offentlige økonomien, straffe korrupte og dem som utnytter sine stillinger». Det anslås at 100 millioner dollar har forsvunnet som følge av elitens misbruk av statlige midler. Man ønsker nå å få dette betalt tilbake av personene som er satt under etterforskning.

Slottet prinsen kjøpte i 2015 er en av naboeiendommene til det berømte Versailles-palasset utenfor Paris.

Eiendommen stammer fra det 1700-århundre, men bygningene er helt nye - oppført mellom 2008 og 2011, dog i barokkstil inspirert av regjeringstiden til kongen som har gitt navnet sitt til slottet - Louis XIV, eller kong Ludvig 14. som det blir på norsk.

Prisen som ble betalt var altså 275 millioner dollar, noe som betød at den gamle rekorden for «verdens dyreste residens», satt da en London-penthouse solgt for 221 millioner dollar i 2011, ble slått.

LUKSURIØST: Château Louis XIV er bygd på en gammel prakteiendom, men bygningene er nye. Satt opp i løpet av tre år fra 2008 og utøver. Byggene er oppført av det franske eiendomsselskapet Cogemand.
Les også

Analytiker: Saudi-maktkamp kan gi oljebyks til 70 dollar

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Les også

Saudi-Arabia vil bygge ny gigantby til 4.000 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no