Stoltenberg forberedt på langvarig Russland-splid

Forholdet til Russland blir nok ikke bedre med det første, tror Jens Stoltenberg etter et år i NATO-jobben. Men han ser heller ikke noen ny, kald krig.

VÆRT I ØST: Mye har handlet om situasjonen i øst i det året Jens Stoltenberg har vært NATO-sjef, og i uka som gikk, besøkte han Ukraina og president Petro Porosjenko.

Handout
 • NTB
Publisert:,

Da Jens Stoltenberg inntok sjefskontoret med det knallblå teppet i NATO-hovedkvarteret i Brussel 1. oktober i fjor, var det midt i krevende tider med russisk aggresjon i øst og IS' herjinger i sør.

Så er Europa blitt et tryggere sted under Jens Stoltenberg?

– Verden er ikke så enkel, lyder svaret.

– Det er veldig mye som avgjør Europas trygghet. Ikke minst hva som skjer rundt oss. Og det som har skjedd siden i fjor høst, er at krisen i Syria bare har blitt verre, vi har fått flyktningkrisen i Europa, og dessverre har det ikke gått i riktig retning i Ukraina heller, sier han til NTB.

Langvarig

Dermed består utfordringene når Stoltenberg går inn i sitt andre år som NATO-sjef. Forsvarsalliansen har svart med en ny hurtigstyrke, flere og større øvelser og betraktelig styrket nærvær i øst.

– Vi må være forberedt på at det blir langvarig, det forverrede forholdet mellom Russland og NATO. Og vi innretter oss etter det gjennom en betydelig opprusting av vårt kollektive forsvar, sier Stoltenberg.

– Vi må innrette oss slik at Russland før eller siden forstår at de har mer å tjene på å samarbeide med oss enn å konfrontere oss, sier han om det som kalles den største styrkingen av NATOs felles forsvar siden den kalde krigen.

Hektisk

Året i NATO har sendt Stoltenberg på reise til nesten alle medlemslandene, flere ganger til dem som ligger i øst. Han har vært med på avslutningen av et mangeårig kampoppdrag i Afghanistan. Han har ledet utallige møter i NATOs styrende atlanterhavsråd. Og han har blitt «enda mer overbevist om kompromissets kunst» i en allianse styrt ved konsensus.

Han har også opplevd at krisene like ved NATOs dørstokk har gitt alliansen ny oppmerksomhet. NTB er nummer fire i rekken av journalister som vil intervjue Stoltenberg denne dagen.

Og overfor alle som spør om NATO ikke risikerer å oppnå det motsatte når alliansen nå styrker forsvaret, lyder svaret at alle tiltak er «forholdsmessige svar på ting som skjer rundt oss».

Avskrekking

Den tidligere statsministeren er ikke enig i bekymringen hos tankesmia European Leadership Network om at både NATO og Russland gjør en konflikt mer sannsynlig gjennom alle øvelsene sine.

– Når NATO øker sitt militære nærvær i øst, når vi har flere øvelser, så er det fordi Russland har brukt militærmakt i Ukraina, slår Stoltenberg fast.

– Alternativet er ikke å la være å øve, for øvelsene er avgjørende for at vi skal ha troverdighet når det gjelder avskrekking, sier han og bruker et ord som igjen er blitt høyaktuelt.

– Avskrekking er en forutsetning for den tryggheten som Norge og andre NATO-land føler, sier han.

Midt imellom

Men det er også et ord som vekker minner fra den kalde krigens retorikk. Stoltenberg mener uansett «absolutt at Europa ikke står i en ny kald krig» mellom NATO og Russland.

– Jeg tror vi må forberede oss på å leve i en tid som verken er kald krig eller det partnerskapet vi prøvde å etablere, sier han.

– Vi kommer til å være i noe som er midt imellom. Ikke et strategisk partnerskap med Russland, men heller ikke et Russland på den andre siden av et jernteppe.

Les også

Ny avtale sikrer Ukraina gass gjennom vinteren

Les også

Slik havnet de i resesjon

Les også

Slik svarer Putin på russisk resesjon

Her kan du lese mer om

 1. Nato
 2. Jens Stoltenberg
 3. Russland
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Russland vil koordinere sitt Syria-nærvær med USA

 2. – Sett pris på dine allierte. Du har ikke så mange

 3. Trump er ikke den første til å fri til russerne

 4. Annonsørinnhold

 5. Høyre-utvalg til Solberg: Bruk mer på Forsvaret

 6. Betalt innhold

  Equinor: Offshorehelikoptre forsinket i tre dager