Slår tilbake mot May: – Folkeavstemningen kommer til å skje

Det skotske nasjonalistpartiet er ikke klar for å fire på kravene om en folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia.

MOT FOLKEAVSTEMNING NÅ: Theresa May mener ikke tiden er inne for en skotsk folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia. Flere skotske politikere er helt uenig.
Publisert: Publisert:

Storbritannias statsminister Theresa May har advart Skottland mot å dra i gang en ny folkeavstemning om løsrivelse fra unionen.

– Nå bør vi jobbe sammen, ikke bevege oss fra hverandre, sa May i et intervju med fjernsynsstasjonen ITV torsdag.

Fredag svarer det skotske nasjonalistpartiet (SNP) med en klar beskjed til May om at dette ikke kommer til å bli aktuelt.

– Den skotske folkeavstemningen kommer til å skje, og ingen britisk statsminister bør våge å stå i veien for det skotske demokratiet, sa nestleder Angus Robertson i SNP på partiets landsmøte i Aberdeen fredag, ifølge Financial Times.

Tre år siden forrige gang

Utløsende faktor for kravet om en ny avstemning er Storbritannias beslutning om å melde seg ut av EU. Selv om flertallet av den britiske befolkningen valgte å forlate EU, var flertallet av skottene mot utmelding. Det har ført til at flere politikere nå krever en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia.

Les også

FT-kilder kaller ny skotsk folkeavstemning «uunngåelig»

Det er under tre år siden forrige folkeavstemning med samme formål ble avholdt. Resultatet ble som kjent at skottene stemte for å fortsette å være en del av Storbritannia.

Men brexit har tvunget frem behovet for en ny folkeavstemning, mener flere skotske politikere.

Skotsk minister ønsker folkeavstemning

Skottenes førsteminister Nicola Sturgeon erklærte tidligere denne uken at hun ønsker seg fullmakt til å kunne holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Sturgeons utspill kom samme dag som det britiske Parlamentet ga May fullmakt til å melde Storbritannia ut av EU.

EU-utmeldingen er hovedårsaken til at Sturgeon ønsker seg en ny folkeavstemning. Skottene stemte i fjor for å bli i EU, og mange av dem er svært misfornøyd med å forlate EU mot sin vilje.

Les også

Pundfall etter rykter om ny skotsk folkeavstemning

Sturgeon har åpnet for å droppe kravet om en folkeavstemning hvis London-regjeringen går med på et kompromiss om Skottlands fremtidige EU-tilknytning.

Selv om det kan bli vanskelig for May å unngå folkeavstemningen fullstendig, vil hun trolig forsøke å utsette den til etter brexit. I ITV-intervjuet utelukket ikke Mayat skottene kan få holde folkeavstemningen på et senere tidspunkt.

Publisert: