NATO holder hastemøte om Tyrkias sikkerhet

NATO vil tirsdag holde et hastemøte om Tyrkias sikkerhet etter at landet innledet militæroperasjoner mot Den islamske staten (IS) og PKK.

KRISEMØTE: Tyrkia har bedt om assistanse fra NATO, her ved generalsekretær Jens Stoltenberg.

John Macdougall
 • NTB
Publisert:,

Det er Tyrkia som har bedt om møtet under NATO-traktatens artikkel fire. Artikkelen sier at medlemslandene kan be om et møte når de mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet.

– Jeg forventer ingen beslutning på tirsdagens møte om noen konkrete nye bidrag. NATO bidrar allerede med at vi har Patriot-rakettsystemer utplassert på grensen til Syria, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til NRK.

Tyrkiske soldater drept

En anmodning om et møte er viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling fra alliansen.

Meldingen om NATO-møtet kommer etter at to tyrkiske soldater ble drept og fire såret da en bilbombe gikk av nær den sørøstlige byen Diyarbakir sent lørdag kveld. Angrepet rammet mens soldatene befant seg på en vei i Lice-distriktet i Diyarbakir-provinsen, som ligger i den kurdiske delen av landet, og tyrkisk militære sier militante kurdere står bak.

Bomben rammet samme dag som det kurdiske arbeiderpartiet PKKs militante fløy uttalte at våpenhvilen med Ankara ikke lenger har noen betydning. Årsaken er de tyrkiske luftangrepene mot PKK i Nord-Irak fredag kveld og natt til lørdag, der tre personer ifølge PKK ble drept.

– Våpenhvilen ser ut til å være over, sier Midtøsten-forsker David Romano til nyhetsbyrået AFP.

Full støtte til Tyrkia

USA ga lørdag sin fulle støtte til Tyrkias operasjoner mot PKK, en gruppe som er på USAs liste over terrororganisasjoner.

– Tyrkia har rett til å ta affære mot terrormål, sier Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

Selv om USA har terrorlistet PKK, har Washington svært tette bånd med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak, som også kjemper mot IS.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel stilte seg lørdag bak Tyrkias «kamp mot terrorisme». Merkel uttrykte sin støtte da hun søndag snakket på telefon med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Hun ba samtidig Tyrkia utøve proporsjonalitet i kampen mot PKK, opplyser en talsmann for den tyske statsministerens kontor.

– Statsministeren ba også om at fredsprosessen med kurderne ikke stopper opp, tross alle vanskeligheter, sier talsmannen.

Snuoperasjon

På få dager har Tyrkia snudd og kastet seg inn i kampen mot IS, som har okkupert store deler av Irak og Syria på den andre siden av Tyrkias grenser.

Det var terrorangrepet mot unge frivillige i Suruc forrige mandag som kostet 32 mennesker livet, som førte til at Tyrkia ga USA tillatelse til å bruke Incirlik-basen mot IS, sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS i Syria.

Samtidig gikk Tyrkia imidlertid også til aksjon mot PKK, som er en del av den kurdiske alliansen som er den mest effektive på bakken mot IS både i Irak og Syria.

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden fredag pågrepet 590 personer som antas å ha en tilknytning til IS eller PKK, ifølge myndighetene.

Søndag kveld meldes det om voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i Gazi-distriktet i den tyrkiske storbyen Istanbul. Demonstranter kaster brannbomber på politiet, som svarer med tåregass og gummikuler, melder nyhetsbyrået AFP.

Les også

Tyrkia avviser påstander om slapp grensekontroll

Les også

Stoltenberg understreker Hellas' rolle i NATO

Les også

Russland advarer USA om forhåndslagring i øst

Her kan du lese mer om

 1. Nato
 2. Syria
 3. Tyrkia
 4. Den islamske staten (IS)
 5. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. Ingen nye NATO-styrker til Tyrkia

 2. Erdogan avblåser fredsprosessen med PKK

 3. Tyrkia avviser påstander om slapp grensekontroll

 4. Annonsørinnhold

 5. Tyrkia fortsetter angrepene – tapstallene stiger i Syria

 6. Nye flyangrep mot PKK i Tyrkia og Irak