Slik kan Trump påvirke verdensøkonomien:
– Ingen økonomer går god for «Trumponomics»

Handelskrig med Kina, deportering av innvandrere og stor uforutsigbarhet er blant tingene som venter USA og verdensøkonomien dersom millionæren Donald Trump blir USAs president.

OMSTRIDT: Mangemillionær og presidentkandidat i USA Donald Trump er både elsket og hatet av svært mange. Ufortsigbarheten hans skremmer økonomene.

Isaac Brekken Ap
Publisert:

Han har blitt hudflettet i debatter, bedt USA kaste ut alle muslimer og sagt at han kunne skutt noen uten å miste velgere. Likevel leder mangemillionæren Donald Trump med 11 prosent på sin nærmeste motstander Ted Cruz. Han ligger dermed an til å bli Republikanernes presidentkandidat til det amerikanske valget i høst.

Dette scenarioet er svært langt ned på økonomenes ønskelister. De frykter at Trumps valgkamp alene kan føre til med usikkerhet i en allerede ustabil verdensøkonomi.

– Hva ville konsekvensen for amerikansk økonomi vært om Donald Trump ble president?

– Konsekvensene ville iallfall bli andre enn dem han lover. Hans skattepolitikk gir luftmilliarder som ikke kan brukes til å «make America great again», for eksempel til å gjenreise USAs infrastruktur. Ingen økonomer går god for «Trumponomics», altså helheten i hans opplegg, sier professor ved BI og FaFo-forsker Gudmund Hernes.

Han legger imidlertid til at Trumps økonomiske politikk ikke nødvendigvis vil bli den absolutt verste løsningen for amerikansk økonomi om han opprettholder løftet om å beskatte rike mer og kutte skattehull for særinteresser.

Usikkerhet og ustabilitet

Hernes understreker at han er mer bekymret for den effekten Trump kan ha på verdensøkonomien dersom han kommer til makten i verdens største økonomi.

– Han vil definitivt skape ytterligere ustabilitet, hvis han holder det han lover: Nærmest en handelskrig med Kina, deportasjonen av 11 millioner meksikanere, to ganger Norges befolkning, fra USA, og at Mexico skal tvinges til å reise en mur som kan stanse strømmen av latinamerikanere til USA, som Mexico skal betale, sier forskeren til E24.

Hernes legger til at Trumps valgkamp allerede har bidratt til å skape mye usikkerhet og hatsk stemning i USA, og han er ikke alene om å frykte dette.

Les også

Ekspert om den enorme pengebruken i USAs presidentvalg: – Uheldig

Avtroppende sjeføkonom Steinar Juel i Nordea peker på at utenrikspolitikken trolig vil være området Trump vil markere seg tydeligst på.

SKEPTISK: Gudmund Hernes BI-professor og FAFO-forsker.

Berit Roald NTB scanpix

– Både i USA og Norge er det heldigvis institusjoner som gjør det vanskelig for en president å gjøre store endringer, men utenrikspolitikken og skattepolitikken kan han påvirke og det er absolutt ikke sikkert at det han finner på der, styrker USAs økonomi, sier Juel til E24.

Han legger til at republikanske presidenter historisk sett har ført en underskuddspolitikk, hvor de bruker mer penger i budsjettet på skatteletter og forsvar uten at inntektene vokser.

– Vi så det under Bush junior og vi så det under Reagan. Den presidenten som nå kommer til makten, vil om få år måtte takle en enorm utgiftsøkning som følger av en eldrebølge. For å takle dette er det viktig at USA har en president som tar grep og ikke minst er tilregnelig. Trump virker ikke tilregnelig, sier Juel.

(Saken fortsetter under bildet)

BLE KJENDIS: Donald Trump ble veldig kjent da han stilte opp i realityserien «The Apprentice». Flere har laget slagord ut av hans signaturuttalelse fra serien «- You're fired».

Timothy A. Clary Afp

Ekstremt viktig

De siste ukene har verdensøkonomien vært preget av store børsfall og usikkerhet. Lav oljepris, lav vekst i Kina, og usikkerhet rundt effekten på amerikansk økonomi av første renteheving på ni år er blant elementene som preger markedet.

– Stemningen på Wall Street er deprimert, og folk er redde. Mange ønsker ikke å tape det de har tjent de siste fem årene og selger seg derfor ut. Ingenting virker å fungere særlig godt for å dempe bekymringene, sa direktør for økonomiske analyser Robert Johnson i Morningstar USA til E24 onsdag kveld.

Han fryktet da for ytterligere ustabilitet i økonomien og markedene. Juel i Nordea understreker at dersom det er urolige tider i USA vil det spre seg til resten av verden.

Les også

Donald Trump måtte avsløre inntekten

– Amerikansk økonomi er selvfølgelig svært viktig, det er verdens største. Om det skjer noe på Wall Street vil det forplante seg i resten av markedet, sier han.

FØLGER MED: Avtroppende sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Vidar Ruud NTB scanpix

– Norge er ikke avhengig av handel med USA, men amerikansk økonomi preger markedet i EU sterkt. EU er svært viktig for Norge, og dermed kan fall i USA også merkes her. Vi vil absolutt bli preget hvem som blir president i USA.

Vil ikke styrke institusjoner

Førsteamanuensis Espen Henriksen ved Handelhøyskolen BI og University of California i Davis understreker at det er umulig å forutse nøyaktig hvilken innvirkning Trump vil ha på verdensøkonomien. Det vi imidlertid vet, er at mangemillionæren til nå har ført en svært uvanlig valgkamp.

– Så langt har han vært uforutsigbar, han har brutt en rekke normer, og gjort og sagt ting som politiske eksperter mener ville diskvalifisert enhver annen kandidat i enhver tidligere nominasjonsprosess, sier han.

Les også

Positiv til amerikanske aksjer tross inntjeningsresesjon

Uforutsigbarheten til Trump gjør, ifølge Henriksen, det også er umulig å vite akkurat hvilken politikk Trump vil føre.

– Det avgjørende for fremtidig vekst og velstand er det institusjonelle rammeverket. Amerikanske institusjoner er imponerende sterke og robuste. Uansett hvem som blir president, vil heldigvis ikke hun eller han kunne ødelegge det.

– Trump vil imidlertid sannsynligvis heller ikke bidra til å styrke det institusjonelle rammeverket. I den grad norsk økonomisk politikk har vært en suksess, så tror jeg det skyldes flinke, nøkterne mennesker som har jobbet hardt og oppriktig og bidratt til prosesser som leder frem til gode fellesskapsløsninger. Særdeles mener jeg det er verdt å legge vekt på hvordan disse prosessene har vært kumulative: vi har lagt sten på sten og lært både av egne og andres erfaringer. Slik Trump fremstår, er det antagelig mindre sannsynlig at han styrke slike prosesser i USA, sier Henriksen.

Han legger til at verden og verdensøkonomien trenger sterkt, godt og forutsigbart amerikansk lederskap.

Les også

Enorm pengebruk i USAs presidentvalg: – Uheldig

Les også

– Ted Cruz oppga ikke valgkamplån i 2012

Les også

Tror nordmenn er for optimistiske om oljeprisen

Her kan du lese mer om