Her er president-duellen fransk næringsliv ikke tør tenke på

Det er ikke bare Le Pen som skremmer foran søndagens valg.

SKAPER FRYKT: Næringslivet skjelver i buksene for en duell mellom fløykandidatene Marine Le Peng og Jean-Luc Mélenchon. Her ser vi to valgplakater klistret opp på en vegg.

Foto: Joel Saget AFP
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Deler av fransk næringsliv frykter at presidentvalget i landet skal føre til økte handelshindringer og at landet går ut av eurosonen.

I det stille legges det nå planer om flytting av hovedkontor ut av landet og andre tiltak dersom valgutfallet blir som fryktet, ifølge Bloomberg.

Lenge var det innvandrings-, EU- og euromotstanderen Marine Le Pen som ble sett på som det store trusselen.

Men i valgkampens sluttfase har det dukket opp en ny trussel.

Og den kommer fra venstresiden i politikken.

Ny trussel fra venstre

Venstrepopulist Jean-Luc Mélenchon, som har støtte fra kommunistene, har nemlig klatret på meningsmålingene og ligger nå rett bak de tre mest omtalte kandidatene.

Justert for normale feilmarginer ligger de fire fremste kandidatene i presidentvalget omtrent likt foran søndagens første valgomgang.

Om ingen kandidat får mer enn 50 prosent av stemmene på søndag, vil de to med flest stemmer gå videre til en andre valgomgang søndag 7. mai.

Les også

Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

Et Paris-basert industriselskap vil vurdere å flytte hovedkontoret til London dersom venstreradikale Melechon vinner, opplyser selskapets konsernsjef anonymt til Bloomberg.

Sikrer finansene

Konsernsjefen i et annet selskap, som er blant de største franske børsnoterte selskapene, sier ledelsen i selskapet arbeider med en «Plan B» om Le Pen skulle vinne.

Bilmeglerselskapet Aramis Auto i Paris har sikret seg finansiering før valget i tilfelle valgutfallet skal føre til at bankene strammer inn på kreditten.

– Vi sikret våre kredittlinjer med våre banker for noen uker siden for å fortsatt kunne finansiere vår virksomhet, sier konsernsjef Guillaume Paolli i Aramis til Bloomberg.

Franske selskaper har generelt vært avholdende fra å snakke offentlig om eventuelle planer de har ved bestemte valgutfall – for ikke å provosere kunder og politikere.

Men mange har forsøkt å styrke likviditeten gjennom å ta opp mer langsiktige lån og å sikre seg mot valutasvingninger, sier en kilde til Bloomberg.

Les også

Fransk valg tetter seg til

– De er anti-business

Men at næringslivet frykter både Le Pen og Melenchon er ingen hemmelighet.

– Den økonomiske filosofien til de to kandidatene er veldig lik. De er anti-business, sier Jean-François Buet i eiendomsmeglerorganisasjonen FNAIM til Bloomberg.

– Vi tør ikke tenke på en duell mellom Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon i den andre valgrunden fordi det vil være en katastrofe i forhold til økonomien, legger han til.

Men scenarioet eiendomsmeglerrepresentanten ikke engang tør tenke på er i løpet av de siste ukene blitt et sannsynlig utfall av søndagens første valgomgang.

Ifølge Bloombergs siste oppdaterte gjennomsnitt av franske meningsmålinger leder Emmanuel Macron med 23,8 prosent oppslutning. Marine Le Pen ligger på andre plass med 22,8 prosent.

François Fillon har tredjeplassen med 19,3 prosent foran Melenchon på 18,8 prosent.

STADIG MER POPULÆR: Den venstrepopulistiske presidentkandidaten Jean-Luc Mélenchon stiger på meningsmålingene. Her bidrar han til en selfie med en ung tilhenger under et arrangement i Lons-le-Saunier i Øst-Frankrike.

Foto: Sebastien Bozon AFP

I realiteten jevnstore

Med feilmarginer som typiske ligger på 2,5 til tre prosent, er det i realiteten fire jevnstore kandidater på målingene.

Usikkerheten blir ytterligere forsterket av at det er færre franskmenn enn ved tidligere valg som allerede har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Før Melenchon begynte sin klatring på meningsmålingene mente de fleste at det var lite sannsynlig at Le Pen skulle kunne vinne i andre valgomgang, om hun kommer seg dit.

Det fordi velgerne til den av de to øvrige kandidatene som ikke kommer videre til andre valgomgang vil gi si stemme til Le Pens motstander i andre valgomgang.

Hvis det blir en duell mellom Le Pen og Melenchon er det langt større usikkerhet om hva de som stemte på Macron og Fillon i første valgomgang vil gjøre.

Les også

– Macron gir meg Obama-følelsen

Les også

Macron anklager Le Pen for å ønske økonomisk krig

Les også

– Vi er veldig bekymret

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Marine Le Pen
  3. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

  1. Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

  2. Slik avgjøres valgthrilleren i Frankrike

  3. Tror valgseier til denne mannen kan gi børsrally

  4. Macron og Le Pen størst oppslutning

  5. Fransk valg tetter seg til