Mulig manipulering av valgkretser skal opp i USAs høyesterett

USAs høyesterett skal behandle en sak om mulig manipulering av valgdistrikter i USA. Såkalt gerrymandering er et betent tema mellom demokrater og republikanere.

TIL RETTEN: Påstander om politisk manipulering av valgdistrikter skal behandles av USAs høyesterett. Arkivfoto.

Foto: J. Scott Applewhite AP
Publisert:

Basert på tall fra folketellingen trekkes og justeres grensene i de føderale valgdistriktene hvert tiende år. Som regel gjøres jobben av folkevalgte politikere i de enkelte delstatene, og partiene beskylder jevnlig hverandre for å manipulere sammensetningen for å skaffe seg fordeler.

To vanlige metoder for gerrymandering er enten å samle områder der eget parti står sterkt eller splitte opp områder der motstanderne dominerer, i et forsøk på å sørge for at ens eget parti får flest mulig kongressmedlemmer. Resultatet kan bli svært underlige distrikter, som verken ser geografisk eller demografisk logiske ut, for eksempel lange og smale distrikter som bukter seg mellom lommer av spesifikke velgergrupper.

I saken fra Wisconsin er det republikanerne som styrer delstaten og beskyldes for å justere grensene for å gi sitt eget parti fordeler i kommende valg. Når saken kommer opp for Høyesterett, er det første gang siden 2004 at landets øverste domstol ser på disse grensedragningene. Det gleder gruppers om jobber for å reformere systemet.

– Bruken av gerrymandering er blitt så aggressiv, ekstrem og effektiv at det er et desperat behov for at Høyesterett skjærer gjennom og setter grenser, sier Wendy Weiser ved Brennen Centers demokratiprogram.

Gerrymandering er et internasjonalt begrep, som har sitt opphav i USA. Det er kalt opp etter guvernør Elbridge Gerry, som på 1800-tallet signerte et vedtak som gikk i hans eget partis favør.

Les også

Nye Russland-sanksjoner øker temperaturen mellom EU og USA

Les også

- Trumps Cuba-politikk vil stramme inn på reise og handel

Les også

Statoil tror Trumps effekt på klimapolitikken i USA er kortvarig

Her kan du lese mer om