Frykter for britiske finansjobber etter brexit

De mindre finanssentrene i Storbritannia – som til sammen har langt flere ansatte enn London – frykter jobbflukt etter brexit. Nå viser økonomien svakhetstegn.

FINANSFRYKT: Storbritannia kan miste sin posisjon som EUs finanshovedstad. Det vil ramme langt bredere enn London.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Finanssektoren frykter at veien ut av EU vil ha «enorm påvirkning» og vil føre til at mange jobber forsvinner.

Sammen med en rekke andre tjenesteytere sysselsetter bransjen 2,2 millioner briter – sju prosent av arbeidsstokken – og er avhengig av adgang til EUs indre marked. Dersom for eksempel bankene mister muligheten til å drive på tvers av landegrensene, kan de få problemer.

– Hvis den muligheten forsvinner, kan det gi store utslag, ettersom finansielle tjenester er en så stor sektor for landet. Vi er selvfølgelig litt nervøse for utfallet av forhandlingene, sier Fraser Morris i privatbanken Brown Shipley i Manchester. Han tror brexit-prosessen vil ta «noen år».

Har holdt dampen oppe

I flere måneder har britisk økonomi gjort remain-sidens spådommer om nedtur til skamme, men nå kommer de første tegnene på oppbremsing. Mens Storbritannia tar fatt på prosessen med å forlate EU, er det ventet at økonomien vil kjempe i motvind, selv om de tidligere finansielle stormvarslene ikke har slått til.

Les også

Nå starter brexit for alvor

Siden britene sa nei til videre EU-medlemskap har økonomien fortsatt å gjøre det bra, hjulpet av at sentralbanken har hjulpet til med bankenes likviditet. Økonomien vokste med 1,6 prosent og kan ende med en oppgang på 2 prosent i år. Men økonomene sier de positive resultatene skyldes at det ikke har skjedd noe konkret på brexit-fronten siden folkeavstemningen i mai.

Det avgjørende nå er hva som vil skje i løpet av de kommende to årene med det som antas å bli tøffe forhandlinger. Flere i næringslivet advarer mot en kraftig økonomisk smell dersom britene går ut fra EU uten å ha en handelsavtale med unionen på plass.

Avventende

Bilindustrien har truet med å flagge ut, og mange bedrifter teller på knappene om de skal gjøre nye investeringer de neste to årene, med tanke på usikkerheten knyttet til forhandlingene. Parallelt begynner forbrukerne å merke de økende prisene som følge av at pundet har falt i etterkant av brexit-avstemningen.

Finansminister Philip Hammond la fram et forsiktig budsjett forrige uke og håper å ha nok penger å sette inn dersom økonomien begynner å svikte.

– Når vi tar fatt på reisen vi skal gjennom de neste to årene, føler jeg meg trygg på at vi har nok bensin på tanken til å komme oss gjennom den reisen, sa Hammond.

Les også

Stemmer over ny folkeavstemning neste uke

Les også

Goldman Sachs flytter hundrevis ut av London

Les også

Slik skal Storbritannia forlate EU - trinn for trinn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Storbritannia
 4. Pund
 5. Theresa May

Flere artikler

 1. Forbereder seg på brexit: Citigroup setter kursen mot Frankfurt

 2. Bedriftene planlegger brexit-flytting: – «Alle» planlegger for en hard brexit

 3. Goldman Sachs flytter hundrevis ut av London

 4. NHO: Norge kan bli hardest rammet av brexit

 5. Fem tøffe brexit-hinder