Skottlands parlament stemte for ny folkeavstemning

De folkevalgte i Edinburgh vil la skottene stemme over om de skal forlate Storbritannia eller ikke.

NYTT VALG: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon og skotter flest får nå sjansen til å stemme om de skal forlate den britiske union. Her er hun avbildet i Glasgow i juni 2016 da Storbritannia hadde folkeavstemning om EU-medlemskapet.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon og Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) vant frem med et knapt flertall tirsdag.

Det skotske parlamentet i Edinburgh har nemlig stemt for at Skottland skal avholde en ny folkeavstemning om de skal forlate Storbritannia eller ikke.

Ifølge NRK stemte 69 parlamentsmedlemmer for en ny folkeavstemning, mens 59 medlemmer stemte mot.

Folkeavstemningen skal etter vedtaket skje innen to år.

Det er bare tre år siden et flertall av skottene stemte for å forbli i den britiske unionen, men etter at det ble flertall for brexit i fjor, har debatten om skotsk uavhengighet blusset opp igjen.

Mens det ble et flertall for at Storbritannia skal ut av EU, stemte flertallet i både London og Skottland for å bli i EU. Hvis Skottland blir i Storbritannia, vil de dermed bli meldt ut av EU, mot flertallet av skottenes vilje.

Hvis skottene skal bli i EU, må de ut av den britiske unionen, ettersom den britiske statsministeren, Theresa May, nå jobber med den formelle prosessen for å melde Storbritannia ut av EU.

Usikkert om London sier ja

Da førsteminister Nicola Sturgeon talte til parlamentet tirsdag i forbindelse med avstemningen, la hun ikke skjul på at Skottlands medlemskap i den britiske unionen er en vanskelig sak. Hun minnet parlamentarikerne på at det er viktig å anerkjenne motstandernes synspunkter som gyldige, selv om man er uenig i en slik vanskelig sak:

– Vi vil alle det beste for Skottland, sa Sturgeon, ifølge The Telegraph.

Om skottene får lov til å holde en folkeavstemning eller ikke, er et helt annet spørsmål, for regjeringen i London må godkjenne at det skal skje.

Statsminister Theresa May har uttalt at hun ikke mener dette er det riktige tidspunktet for skottene å gjennomføre en folkeavstemning på.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror ikke Theresa May vil la folkeavstemningen skje før Storbritannia selv har forhandlet frem en ny økonomisk samarbeidsavtale med EU i en eller annen form.

Når Storbritannia etter planen benytter seg av artikkel 50-klausulen som starter utmeldingsprosessen av EU, har partene to år på seg til å komme frem til en ny avtale.

– De mener at Skottland ikke kan melde seg ut i en situasjon der de ikke vet hva de faktisk melder seg ut av. May sier at skottene ikke vet hva de stemmer over, sa Haugland til E24 tirsdag.

Les også

Slik skal Norge følge brexit-forhandlingene

Les også

– Vi er veldig bekymret

Les også

Dette skjer når Storbritannia setter i gang brexit

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skottland
  2. EU
  3. Storbritannia
  4. Brexit

Flere artikler

  1. Tror Skottland kan glemme folkeavstemning

  2. Slår tilbake mot May: – Folkeavstemningen kommer til å skje

  3. Skotske politikere stemmer over folkeavstemning

  4. Skottland avviser brexit-loven

  5. Oppgitt etter skotsk-britisk toppmøte