Boligprisene går opp i Europa

Prisene på boliger steg med 4,5 prosent i EU i løpet av det første kvartalet i år, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Men utenfor EU er det et land hvor boligprisene stiger mer enn i Norge.

HETT MARKED: Boligprisene på Island har steget over 16 prosent i første kvartal i år. Det er blant den høyeste oppgangen i hele Europa.

Foto: Stoyan Nenov Reuters
 • NTB
 • E24
Publisert:

Det er ikke bare i Norge man har høye boligpriser. Onsdag kom det statistikk over boligprisene i første kvartal fra land i og utenfor EU fra Eurostat. Blant dem som har hatt høyest vekst i EU finner man Tsjekkia som leder an med en prisstigning på hele 12,8 prosent. I Litauen steg de med 10,2 prosent, mens i Finland var økningen på bare 1,4 prosent. I Italia og Kroatia har prisene gått noe ned.

Ser man på Europa utenfor EU, er det også godt fart i boligmarkedet. På Island steg boligprisene med 16,3 prosent. Statistikken kommer i kjølvannet av en IMF-rapport som tok for seg veksten i den islandske økonomien.

Alt i alt er pengefondet positiv til utviklingen. Men i rapporten kommer det også med en advarsel:

– Det er risiko og utfordringer knyttet til en potensiell overoppheting av økonomien, noe som krever årvåkenhet med hensyn til kredittvekst og eiendomsmarkedet, et trangere arbeidsmarked og økte lønninger, skrev de i sin rapport.

Tursitboom

IMF mener en overoppheting for eksempel kan komme dersom boligbyggingen ikke tar seg opp, samtidig som boliglånsveksten fortsetter. Det vil presse boligprisene ytterligere opp og holde utenlandske arbeidere unna, noe som igjen vil presse opp lønningene på Island.

Les også

Aldri før har utlendinger kjøpt så mye eiendom i USA

Island har hatt en eksplosjon i turismen de siste årene, noe som blant annet har ført til IMFs bekymring.

– Den voldsomme veksten har lagt press på Islands infrastruktur og det allerede oppblåste bolig- og arbeidsmarkedet, sa Stefan Gudjonsson, sjefanalytiker i Arion Bank, til E24.

I Norge endte boligstatistikken på 11,3 prosent for første kvartal ifølge Eurostat.

Avkjøling i Norge

I juni-statistikken fra Eiendom Norge endte boligprisene her til lands ned 0,7 prosent. Det var den kraftigste juni-fallet noensinne.

– Boligmarkedet har de siste månedene vært gjennom et tydelig taktskift, der prisene på landsbasis preges av prisfallet i hovedstaden. Det er grunn til å forvente en svakere pristrend i boligmarkedet også i månedene som kommer, men også i år vil det være store regionale forskjeller, sa administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge da boligtallene kom tidligere i juli.

Les også

DNB-sjefen om Oslos boligbrems: – Naturlig og bra

Den enorme veksten i boligprisene i hovedstaden har vært diskutert opp og i mente de siste årene. I juni falt boligprisene i Oslo med 3,1 prosent.

– Avkjølingen i boligmarkedet har blitt enda tydeligere, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tidligere i sommer.

Les også

Ellevilt boligmarked i Hongkong: 9.400 personer jakter 870 boliger

Les også

Island fjerner krisegrep etter åtte år: – Får ståkarakter og vel så det

Les også

Parkeringsplass i Hongkong solgt for 5,65 millioner

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Island
 3. Eiendom
 4. Boligmarkedet

Flere artikler

 1. Største juni-fall noensinne

 2. Turistboom kan true Islands økonomi

 3. Boligprisene i Norge steg med 0,5 prosent i mars

 4. Annonsørinnhold

 5. Ferske tall: Boligprisene i Oslo falt 3,1 prosent

 6. Boligprisene i Oslo steg