Heftig uke for verdensøkonomien

Stemningen mellom USA og Kina blir stadig mer amper. Denne uken tok markedet frykten innover seg til det fulle. 

URO PÅ BØRSEN: Det har vært en turbulent uke for markedene, hvor frykt for handelskrig har rådet.

Foto: Spencer Platt AFP
Publisert:

Den siste uken har vært langt fra rolig.

Mens Sylvi Listhaugs avgang som justisminister her hjemme skapte internasjonal interesse, har USA tatt steget fra ord til handling og vedtatt å innføre handelssanksjoner mot Kina. Dette markerer slutten på flere tiår med konstruktive samtaler mellom landene.

Kina repliserte umiddelbart med at de ikke ville sitte stille i båten. Dette kan ha vært startskuddet til den lenge fryktede handelskrigen, og markedene både i USA og Kina reagerte kraftig.

Samtidig har USAs nye importavgifter på stål og aluminium trådt i kraft, og det råder usikkerhet om hvem som får plass på listen over landene som får slippe unna.

USAs splitter nye sentralbanksjef har hevet både styringsrenten og de økonomiske utsiktene. I Kina har også en ny sentralbanksjef blitt utnevnt – og fått ansvaret for å rydde opp i verdens andre største økonomi.

Les også

Kina vil fortsette samtaler med USA i skygge av trussel om handelskrig

Det skal også nevnes at Facebook har hatt en marerittuke, samt at Donald Trump har utnevnt en ny sikkerhetsrådgiver som med stor sannsynlighet vil forsøke å overtale Trump til å trekke USA ut av Iran-avtalen – noe som kan skape kraftig uro i oljemarkedet.

Verste Wall Street-uke på to år

En ny runde med frykt for handelskrig ble utløst av Trump-administrasjonens straffetoll mot Kina.

Og frykten har satt sine spor i markedene. På de amerikanske børsene ble uken den verste på over to år, med et fall 5,7 og 6,5 prosent for de tre toneangivende indeksene S&P 500, Dow Jones og Nasdaq.

Den kraftigste reaksjonen kom etter at Donald Trump kunngjorde planene om en straffetoll på kinesiske importvarer verdt inntil 60 milliarder dollar.

Kina svarte raskt med et varsel om toll på 128 amerikanske varer verdt 3 milliarder dollar. Ifølge Bloomberg vil heller ikke Kina utelukke muligheten for at landet trapper ned kjøpene av amerikansk statsgjeld.

På børsene er bekymringen at høyere handelsmurer skal gå ut over den økonomiske veksten, og at det i neste omgang vil ramme inntjeningen i selskapene.

I andre markeder har gullprisen steget og japanske yen styrket seg, hvilket er typiske tegn på stigende nervøsitet.

Les også

USAs ambassadør tror Norge får toll-unntak

Det er heller ikke lenge siden sist runde med uro. I februar bidro blant annet frykt for høyere inflasjon og renter til en skarp markedskorreksjon.

Her hjemme har Oslo Børs klart seg langt bedre, hjulpet av stigende oljepris.

Den siste uken har hovedindeksen falt med 0,8 prosent, mens nordsjøoljen har steget fra 66 til over 70 dollar per fat.

Foreløpig er det heller ikke kjent om Norge kan få unntak fra USAs nye tollavgifter.

Sentralbank-action

Jerome Powell var med på sitt første rentemøte i Federal Reserve som sentralbanksjef denne uken. I tråd med forventningene ble styringsrenten hevet til 1,50-1,75 prosent.

Det kom også frem at det er ventet økt fart i takten på rentehevingene i 2019 og 2020, som impliserer at sentralbanken ser for seg en enda raskere bedring i amerikansk økonomi fremover.

Powell indikerte også at han vil basere pengepolitiske beslutninger på hvordan økonomien oppfører seg mer enn modellene og teoriene hans forgjengere var opptatt av, ifølge Bloomberg. Foreløpig ser det likevel ut til at han fortsetter i samme spor som Janet Yellen.

Les også

Sjeføkonom mener Trump handler logisk: – For enkelt å si at Trump kødder det til

Samtidig har verdens andre største økonomi utnevnt ny sentralbanksjef denne uken. Kinas president Xi Jinping gikk helt klart for kontinuitet da han valgte Yi Gang til å styre People's Bank of China fremover.

Gang har jobbet i sentralbanken siden 1997 og har de siste tre årene vært nestleder. Han har lovet å bringe videre sin forgjengers arbeid med nye reformer, og vil også overta ansvaret for å rydde opp i landets økonomi og samtidig styre unna krasj.

Tøff uke for Facebook

Forrige helg ble det kjent at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) hadde samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere, for deretter å selge analysene av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Det førte til en knallrød uke på Wall Street for selskapet. Fallet er på nesten 14 prosent for uken som helhet. Fredag ble det også kjent at Facebook-sjef Mark Zuckerberg må vitne for Kongressen.

Selskaper som Mozilla, Tesla, Commerzbank og Sonos har i ettertid meddelt at de stopper sin annonsering på Facebook i protest. I tillegg har det kommet en bevegelse ved navn #DeleteFacebook, hvor brukere sletter kontoene sine i protest på mangel på brukervern. Blant andre Elon Musk har slengt seg på.

Les også

Analytikere mener Trumps nye sikkerhetsrådgiver kan sende oljeprisen opp

Les også

– Kall dette gjerne starten på en handelskrig

Les også

Europa unntas fra Trumps metalltoll