Mario Draghi advarer om inflasjonsbrems i eurosonen

Sentralbanksjefen er likevel optimistisk, og venter ingen plutselig brems i veksten, sier han.

ADVARER: ESBs sentralbanksjef Mario Draghi venter noe svakere inflasjon i eurosonen på grunn av usikkerhet. Her fra en pressekonferanse i Frankfurt i desember 2017.
  • E24
Publisert:

Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) antyder at inflasjonen i eurosonen kan komme til å stige saktere enn ventet på grunn av den store usikkerheten blant bedrifter, skriver CNBC.

Draghi kom med uttalelsen på en konferanse i Frankfurt fredag.

– Dersom bedriftene begynner å bli mer usikre om veksten og inflasjonsutsiktene, blir presset på marginene mer vedvarende. Dette påvirker farten i den underliggende inflasjonen, og dermed banen vi har ventet å se i de kommende kvartalene, sier Draghi.

Han var likevel stort sett positiv om utsiktene i regionen, ifølge CNBC, idet han gjentar at ESBs planer om nedtrapping av obligasjonskjøp fortsatt står ved lag.

Samtidig legger Draghi til at det ikke er noen grunn til at den pågående veksten i eurosonen, nå på sitt femte år, plutselig skulle bremse opp.

Nevnte ikke Italia spesifikt

Situasjonen i Italia har blitt stadig mer utfordrende for eurosonen de siste månedene.

Denne uken ble det klart at landet nekter å gi etter for EUs budsjettpress. I Italias forslag til EU har landet budsjettert med et underskudd på 2,4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP). Det mener EU at er et «betydelig avvik» fra EUs regler.

Draghi, som selv er italiener, trakk ikke frem situasjonen i Italia spesifikt, men advarte mot større renteforskjeller mellom eurosone-landene, ifølge Reuters.

– Mangel på finanspolitisk konsolidering i land med høy gjeld, øker deres risiko for sjokk, uavhengig av om dette sjokket kommer fra at man stiller spørsmål ved reglene eller fra smitte utenfra, sier ESB-sjefen.

ESB kommer med nye prognoser for inflasjonen i desember.

Høyeste siden 2012 i oktober

Inflasjonen i eurosonen var på 2,2 prosent på årsbasis i oktober, viser foreløpige tall fra Eurostat.

Det er den høyeste målingen siden desember 2012. Det er også opp fra 2,1 prosent i september, og nøyaktig som analytikerne hadde ventet.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har et inflasjonsmål på nær, men under 2,0 prosent på mellomlang sikt.

Økningen fra september var drevet av energiprisene, som hadde en årsvekst på 10,6 prosent i oktober mot 9,5 prosent i september.

Selv om tallet er over ESBs inflasjonsmål, er underliggende tall fortsatt svake. Kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer energi, mat, alkohol og tobakk, var på 1,1 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Den europeiske sentralbanken
  2. Mario Draghi

Flere artikler

  1. Vil avslutte støttekjøp før nyttår

  2. Skal grilles etter en rekke svake nøkkeltall

  3. Svakeste vekst på fire år: – Draghi er nødt til å justere ned

  4. Økt pessimisme og lavere inflasjon gjør at «alle» forventer rentekutt

  5. – ESB sier inflasjonen skal opp, men vi ser det egentlig ikke