Høyeste eurokurs siden 2014: Merkels gjennombrudd sender euroen til gamle høyder

Gjennombrudd i tyske regjeringsonderinger sender euroen til sitt høyeste nivå siden 2014.

EUROHOPP: Positive signaler fra regjeringssonderingene i Tyskland sender euroen opp til gamle høyder mot dollaren. Her ser vi Merkel og SPD-leder Martin Schulz (til høyre) og CSUs Horst Seehofer.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Fredag morgen meldte Tysklands bundeskansler Angela Merkel at man har gjort gjennombrudd i forhandlingene om en ny storkoalisjon i landet.

Etter måneder med usikkerhet, ser det ut til å gå mot en ny storkoallisjon mellom Merkels kristendemokrater og sosialdemokratene.

Meldingen om fremdriften i regjeringsforhandlingene har sendt euroen til det høyeste nivået mot dollaren siden nyttårsaften 2014.

Prisen på en euro har steget til 1,2131 dollar, hvilket er et nivå man må tilbake fire år for å finne.

Dollarstup

Svekkelsen av dollaren mot euro startet allerede torsdag etter referatet fra Den europeiske sentralbankens (ESB) rentemøte i desember.

Markedet tolker det som at ESB vil ha en raskere renteøkning enn tidligere varslet.

Dollaren svekker seg også mot den norske kronen. En dollar koster nå under åtte kroner for første gang siden oktober i fjor.

I forhold til norske kroner har prisen på en euro steget til 9,6706 ved 12.30-tiden, mens prisen på en amerikansk dollar har falt til 7,9710 kroner.

Dollaren er dermed ned med nesten tre prosent siden nyttår.

Les også

Høyeste oljepris siden 2014

– Verden venter ikke

Gjennombruddet i de tyske sonderingene kommer etter at Merkels kristenkonservative parti CDU, det bayerske søsterpartiet CSU samt deres tradisjonelle rival, men også tidligere koallisjonspartner, det sosialdemokratiske SPD har forhandlet sammenhengende siden torsdag morgen.

– Verden venter ikke på oss. Vi trenger en ny start for Europa, sa Merkel da partilederne møtte pressen fredag morgen, ifølge NTB.

De tre partene skal være enige om et 28 sider langt utkast til regjeringserklæring, som vil danne grunnlaget for de videre samtalene.

Merkel ga fredag formiddag beskjed om at det fremover vil være europapolitikk som står høyest på agendaen i de videre forhandlingene.

FORHANDLINGER: SPD-leder Martin Schulz (nærmest), CDU-sjef og kansler Angela MErkel samt CSU-leder Horst Seehofer ender fort i regjeringskoalisjon.

Erklæringen legger blant annet opp til en økning i bidragene til EU, noe Brussel nok vil sette pris på i sett i lys av at EU lenge har fryktet budsjettsmell når Storbritannia trekker seg ut av unionen.

Partene vil også gå inn for en styrking av eurosonen for å sikre fellesvalutaen mot fremtidige kriser. Allerede i desember varslet Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron at de vil samarbeide om en reform av eurosonen, dette blir gjentatt i dokumentet, ifølge NTB.

Les også

Kilder: May utnevner egen minister for å forlate EU uten avtale

Ingen skatteøkninger

Planen er at reformen skal være klar for fremleggelse i mars. En så rask fremleggelse fordrer at regjeringsforhandlingene kommer i havn.

I dokumentet kommer det også frem at SPD ikke har fått gjennomslag for å øke toppskatten, og ifølge de to andre partiene vil det ikke bli aktuelt med skatteøkninger.

Et av de vanskeligste punktene partene har blitt enige om har vært innvandring. Hvor partene er enige om å sette et tak på årlig innvandring et sted mellom 180.000 og 220.000 innvandrere.

Fortsatt gjenstår det endel formaliteter før man kan gå i gang med reelle forhandlinger. Alle de tre partiene må få godkjenning til å gå videre med forhandlinger i sine partiorganer. SPD er i tillegg avhengig av en godkjenning fra partiets landsmøte 21. januar.

Ettersom at de formelle forhandlingene vil måtte vente, kan det drøye helt til mars før man får en endelig avklaring.

Les også

Investorene flokket seg da kriserammet bank gjorde comeback

Les også

2018 kan bli vendepunktet for Hellas

Les også

Slik blir verdensøkonomien i det nye året

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Euro
 2. Dollar
 3. Angela Merkel
 4. Tyskland
 5. EU

Flere artikler

 1. Gjennombrudd i regjeringssamtalene i Tyskland

 2. Tyske regjeringsforhandlinger på overtid

 3. Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering

 4. Tyskland: Ser større økonomiske følger jo lenger usikkerheten varer

 5. Enighet om coronakrisepakke – forhandler fortsatt om budsjett