SVINDLEREN: Mesterhjerne eller nyttig idiot?

Franske aviser spekulerer i hva som skjedde i de seks dagene mellom gigantsvindelen ble oppdaget og nyheten sprakk i går.

  • Sandrine Cochard - Paris
Publisert:

Er Jérôme Kerviel alene om å ha rotet bort 40 milliarder kroner? Står han bak "århundrets brekk", eller er han en nyttig idiot ledelsen i storbanken Société Générale (SG)?

Flere av redaktørene i de franske avisene går langt i å antyde at Kerviel av ledelsen henges ut som en nyttig idiot.

Kontrollsystemet sviktet

Le Figaro fremhever at det som beskrives som svindel avdekker et "bekymringsverdig elendig kontrollsystem". Frankrikes største finansavis, Les Echos, skriver på lederplass at avsløringen som i går rystet finansmiljøene kan sette troverdigheten til hele det franske banksystemet i fare.

Libération, en av de ledende avisene på venstresiden, skriver på lederplass at Société Générale har funnet en syndebukk, men ingen som er ansvarlig for elendigheten. Avisen etterlyser ansvar, ikke skyld.

Dekkoperasjon?

Nettopp skyldspørsmålet er noe de ledende franske mediene nå fokuserer på. Spørsmålet er hvorfor storbanken brukte seks dager fra svindelen ble oppdaget til de gikk ut med sjokk-nyheten.

Fransk finanspresse og franske eksperter stiller seg tvilende til SGs forklaring om at det dreier seg om en villfaren eller gal megler.

I tabloidavisen Le Parisien siteres porteføljeforvalter Alain Crouzat på at hendelsesforløpet i saken er mistenkelig.

- Société Générale skal snart offentliggjøre resultatene for 2007. Disse resultatene lå an til å bli svært dårlige. Så kommer plutselig nyhetene om at det er én enkelt megler som har rotet bort årsoverskuddet og at banken derfor må hente nye penger for å dekke tapet. Timingen er mistenkelig, den er for perfekt, sier Crouzat, som leder Montségur Finance.

- En nyttig idiot

- Det virker som om de seks dagene som er gått mellom banken avdekket svindelen til de gikk ut med nyheten er brukt på å komme opp med en forklaring, en troverdig historie. Dette blir mistenkelig enkelt, spekulerer avisen Télégramme på lederplass.

- Banken forsøker kanskje å gjemme milliardtap på derivathandel og børsspekulasjon? spør redaktør Jean-Louis Gombeaud i regionsavisen Nice-Matin.

- Kerviel ligger an til å bli den dyreste syndebukken siden begrepet oppstod i bibelsk tid, skriver Le Progrès på lederplass. Avisen skriver videre at SG skjuler subprime-tap i svindel-affæren - og redaktøren presiserer at han ikke tror et ord på det ledelsen i banken sier.

Følg SG-aksjen på E24s børssider

Til E24-forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Var ikke paranoide nok

  2. Ny megler fengslet i gigantsvindelen

  3. Meglersvindleren settes i varetekt - aktor frykter flukt

  4. Société Générale-sjefene kan få fyken

  5. Kerviel går til sak etter svindel-anklagene