EU og USA retter skyts mot russisk bank- og forsvarssektor
USA og EU innfører nye sanksjoner mot Russland. Banker, forsvars- og oljeindustri rammes, og i tillegg får 24 enkeltpersoner innreiseforbud til EU.
De nye sanksjonene, som ble kunngjort av EU-president Herman Van Rompuy, skal iverksettes fredag. Fem statseide banker, tre store forsvarsindustriselskaper og flere oljeletingsprosjekter rammes.
Russland varslet på sin side motsanksjoner, men det er uklart når de vil tre i kraft. De er rettet blant annet mot importen av bruktbiler og forbruksvarer.
Kort tid etter EUs kunngjøring fulgte USA opp med lignende sanksjoner mot den russiske finans-, energi- og forsvarssektoren. Bakgrunnen for straffetiltakene er meldingene om at Russland sendte soldater inn på ukrainsk territorium i forrige måned.
– Disse tiltakene vil styrke Russlands politiske isolasjon i tillegg til å øke kostnadene, spesielt i områder som er viktige for president Putin og dem som står ham nær, sier president Barack Obama.
Putin varsler nye motsanksjoner
– Undergraver fredsprosessen
Sanksjonene innebærer at de berørte banker, energi- og forsvarsindustriselskaper ikke vil få lån fra EU eller USA. Det blir også slutt på nødvendige servicetjenester til de berørte selskapene i oljesektoren.
I tillegg har 24 enkeltpersoner fått innreiseforbud til EU-land, samt har fått fryst sine midler i europeiske banker. Det er ikke kjent hvem disse personene er.
Russland reagerte med å anklage EU for å undergrave fredsprosessen i Øst-Ukraina.
EU sier på sin side at Unionen kan velge å lette på noen eller alle sanksjonene etter en stund hvis det viser seg at våpenhvilen holder og fredsavtalen blir satt ut i livet.
- EU iverksetter Russland-sanksjoner fredag
– Gassforsyning halvert
EU har fryktet at konflikten ville føre til at Russland reduserer gassforsyningene vestover.
Torsdag meldte en polsk gassleverandør at gassforsyningen fra det russiske selskapet Gazprom er halvert. Samtidig ligger det an til gassforhandlinger mellom Russland, Ukraina og EU om en drøy uke.
Forsyningene ble kuttet med 45 prosent onsdag, ifølge polske PGNiG. Dagen før meldte selskapet at leveransene var redusert med 24 prosent, en anklage som Gazprom avviste.
Ifølge PGNiG har selskapet ikke fått noen forklaring fra Gazprom på hvorfor leveransene, som kommer via rørledninger i Ukraina og Hviterussland, er redusert.
Nedgangen anses å ha sammenheng med konflikten øst i Ukraina og sanksjonene som EU har innført mot Russland.
- Russiske gassforsyninger til Polen halvert
Tviler på gass-kutt
Norske analytikere tviler på at Russland virkelig vil gjennomføre kutt i gassleveranser. De mener russerne driver sabelrasling.
– Den russiske økonomien er fundamentalt avhengig av inntektene fra olje- og gassvirksomheten. De kan true med å stenge leveranser, og kanskje bremse opp litt i en kort periode, men med mindre det oppstår en krigslignende situasjon, tror jeg ikke det vil skje. Det har de ikke råd til, sier seniorøkonom Øystein Dørum i DnB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus beskriver situasjonen som «et sjakkspill». Han påpeker at russerne vil skape store problemer for seg selv på lengre sikt dersom leveransene til Europa rammes.
– De risikerer at de allerede skeptiske europeiske politikere beslutter at de ikke ønsker å være avhengig av russisk naturgass som energikilde. Det vil være å skyte seg selv i foten, sier Kjus til NTB.
Energimangel
Det er uansett ikke noe akutt problem om Russland reduserer sine leveranser nå, mener oljeanalytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.
– Europa har 30 prosent ledig kapasitet andre steder. Så om de kutter litt nå, har det ikke så mye å si for verken gasspris eller volum. Hvis det samme skjer i desember eller januar, da blir det verre, sier Olaisen.
Ukrainas visestatsminister Volodymyr Groisman sier Ukraina vil trenge 5 milliarder kubikkmeter gass ekstra for å komme seg gjennom den kalde sesongen uten vanskeligheter. Myndighetene i Moskva stanset gasseksporten til Ukraina i midten av juni etter en priskrangel. Siden har Ukraina blitt forsynt med russisk gass fra andre europeiske land.
Les også: