Fristen for å betale gassregningen utløper for Ukraina

Forhandlingene mellom Ukraina og Russland har ikke ført fram og Kievs frist til å betale gassregningen på nærmere 2 milliarder dollar utløper klokken 08.00.

DÅRLIG TID: Ukrainas energi minister Yuriy Prodan har dårlig tid på å bli enig med russiske Gazprom om landets energiregning.
Publisert:

Søndagens forhandlingsmøte ga ingen resultater, og Russland fastholder sin trussel om å skru igjen gasskranen dersom ikke Ukraina betaler det russerne sier at de skylder.

En talsmann for det russiske gasselskapet Gazprom bekrefter at kranen vil bli stengt klokken 8 i dag, dersom ikke Kiev betaler regningen som tilsvarer 11,7 milliarder kroner.

Gazprom vurderer samtidig å kreve forskuddsbetaling for framtidige leveranser, sier talsmannen Sergej Kuprijanov.

EU mekler

EU følger forhandlingene spent, vel vitende om at en stor del av gassen de selv får fra Russland, passerer gjennom Ukraina. Stenger russerne gasskranen til Ukraina, stanser dermed også gasstrømmen til resten av Europa.

EUs energikommissær Günther Oettinger har fungert som mekler mellom Russland og Ukraina, men hadde ingen gode nyheter å komme med etter søndagens forhandlingsmøte.

Fortsetter

Kilder betegner søndagens møte som resultatløst, men partene skal være villige til å fortsette samtalene. Når og hvor dette vil skje, og om det eventuelt innebærer at Russland forlenger tidsfristen til Ukraina, er ikke klart.

Ledelsen i Kiev anklager Russland for å bruke gassprisen som politisk våpen. Da Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU, senket russerne gassprisen. Da Janukovitsj ble avsatt, hevet de den igjen.

Les også:

Russland advarer Finland mot å bli Nato-medlem– Russisk-ukrainske gassforhandlinger kan ta dagerGazprom bøtelagt i Litauen

Publisert: