Boligkupp i Berlin

Kvadratprisene i den tyske hovedstaden latterlig lave sammenlignet med Norge.

Publisert:

10 milliarder kroner har rådgivningsselskapet Acta investert i tyske boliger. Siste fangst var 2200 leiligheter i Berlin, der boligprisene ligger på bunn.

I tråd med at selskapet selger unna i Sverige og Norge, er oppkjøp i full gang i Tyskland. Nå kaster selskapet seg for fullt ut i det tyske boligmarkedet. Foreløpig har oppkjøpene skjedd hovedsakelig i det vestlige Tyskland med hovedtyngden rundt finansmetropolen Frankfurt, men også i hovedstaden Berlin.
- Det siste året har vi solgt eiendommer i Norge og Sverige fordi avkastningsmålene allerede er nådd. Nå ser vi større potensial i boligeiendommer i Tyskland og næringseiendommer i USA, sier viseadministrerende direktør i Acta, Robert Corfield Aakre.
Sammen med en gruppe rådgivere og andre ansatte i Acta, er han på snartur til Berlin etter et opphold i Frankfurt. Boligmarkedet i Berlin er uoversiktlig, og det er svært mange ledige boliger. Acta har kastet sine øyne på boligprosjekter i den vestlige delen av hovedstaden. I Spandau helt i vest er 2200 blitt Acta-eiendommer.

- Vi betaler rundt 5000 kroner kvadratmeteren, i Frankfurt ligger prisen på nesten det dobbelte, forteller Aakre.
Det innebærer at en typisk leilighet som Acta nå har kjøpt i Berlin, er verdsatt til noe over 300 000 kroner. Sett med norske øyne er det paradisiske tilstander, men rundt 4-5 prosent av boligmassen står uten leietagere. På kort sikt kalkulerer Acta hverken med høyere leieinntekter eller høyere eiendomspriser. En effektiv forvaltning skal gi klingende mynt i kassen og overskudd tilbake til dem som setter sine penger inn i Acta.
- Eiendomsprisene i Sverige er nå så høye at kundene våre tror på en bedre avkastning i Tyskland, sier Aakre.

Acta forvalter 66 milliarder kroner. 46 milliarder kommer fra det norske markedet, resten har svenske investorer skutt inn.
- Kundene våre har doblet det plasserte beløpet i løpet av tre år. Det er flere årsaker til at de forlater de tradisjonelle bankene og vanlige aksjefond, sier Aakre.
Bydelen Spandau er en populær bydel å bo i. Blokkene i Seegefelder Strasse er typiske for etterkrigstidens Vest-Berlin. Det er fireetasjes enkle bygninger som ligger i et rolig strøk, men i gangavstand til Spandau sentrum. Derfra er god forbindelse til resten av den tyske hovedstaden.

- De grønne dørene tilhører våre leiligheter, får Aakre vite på rundturen i bydelen. Fasadene trenger kanskje litt oppussing om noen år, men det er ikke uvanlig i Berlin. Et par kilometer mot nord har Acta overtatt vel 15 boligblokker. Her er noen i gang med å pusse opp naboblokkene.
- Vi må nok regne med å starte oppussing av våre eiendommer snart, ellers flytter folk fra våre leiligheter, er det klare rådet fra en av konsulentene i minibussen.
- Som børsnotert selskap kan vi ikke gå ut med detaljer om videre planer, men vi kommer til å fortsette oppkjøpene i Tyskland, avslutter viseadministrerende Robert C. Aakre.

Publisert: