General Motors fikk 200 milliarder i underskudd - på ett kvartal

Publisert: Publisert:

General MotorsGMfikk et underskudd på over 200 milliarder kroner i tredje kvartal.

Verdens største bilprodusent, fikk et underskudd på 39 milliarder dollar, tilsvarende 206 milliarder kroner, i tredje kvartal, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Se GM-kursen falle den siste uken.

Markedsverdien på selskapet er bare 20 milliarder dollar, før dagens tall. Aksjen faller 8 prosent i handelen før børsen åpner klokken 15.30.

Skattefordel borte

Det store tapet skyldes at GM nedskriver skattefordelen av et fremførbart underskudd det har hatt. Bilprodusentene innrømmer nå at den aldri kommer til å tjene så mye på driften, at den vil klare å dra nytte av denne fordelen.

Men nedskrivningen har ingen juridisk betydning. Dersom GM likevel klarer å tjene store penger, kan selskapet bruke det fremførbare underskuddet til å kutte i skattutgiftene.

- Vi tror ikke dette betyr noe for ledelsens syn på de langsiktige mulighetene til selskapet. GM kan bruke underskuddene, med en gang det får overskudd tre år i strekk i Nord-Amerika, sier Rod Lache, en aksjeanalytiker i Deutsche Bank til Bloomberg.

Stort underskudd ellers

Selskapet hadde også ekstraordinære gevinster på 3,1 milliarder dollar i tredje kvartal.

Men også på ordinær drift går det dårlig. Underskuddet var 2,80 dollar per aksje, ifølge Bloomberg. Analytikerne hadde ventet et underskudd på 22 cent. Deler av underskuddet skyldes investeringer i det amerikanske boliglånmarkedet.

Inntektene var på 43 milliarder dollar i kvartalet, det høyeste noensinne. Selskapet solgte 2,39 millioner biler.

Det gjør General Motors til klodens største bilprodusent, målt i produksjonsvolum. I markedsverdi er japanske Toyota ti ganger så stort som GM.

Se GM-kursen falle den siste uken.

Les også: Toyota vil slå GM-rekord ... da er det ikke snakk om underskuddsrekorden

Publisert: