Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

Rundt 12.000 milliarder kroner – eller 1,3 ganger Oljefondets verdi – har forsvunnet fra verdens aksjemarkeder etter Donald Trump truet med ny straffetoll mot Kina.

PRESSER KINA: USAs president, Donald Trump, varslet Kina at de risikerer toll på varer for 200 millioner dollar fra fredag av. Det har gitt nedgang for verdens børser.

Foto: Thomas Peter Reuters
Publisert:,

Det var status for verdens børser onsdag, ifølge beregninger fra Bloomberg.

Fallet på aksjemarkedene kom etter at Donald Trump i helgen varslet at USA vurderte å øke tollen for varer til 200 milliarder dollar fra fredag av. Kina varslet da motsanksjoner.

Ifølge Reuters kommer USAs trussel etter at Kina ønsket å trekke seg fra nesten alle punktene landene til nå hadde kommet til enighet om. Tross tilspissingen mellom landene, så er kinesiske toppolitikere i Washington denne uken for å forsette forhandlingene.

At det nå skjerper seg til mellom landene, overrasker ikke sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.

Les også

Norsk selskap etter Trumps tolltrusler: – Kina er viktig for oss

– Handelsbalansen mellom USA og Kina er en ting, det som er mer alvorlig er at mange kinesiske bedrifter slipper unna med å tyvlåne patenter, oppfinnelser og design fra vestlige bedrifter. Patentrettigheter er hellig i den vestlige verden. Dette er et system som er så inngrodd fra begge sider at denne konflikten kommer til å vare i mange år, sier han.

– En tilleggsdimensjon er sikkerhetspolitikken, hvor blant annet Huawei klarer å skaffe seg vestlig teknologi til militær anvendelse, og det er veldig farlig for oss alle, sier han videre.

Her er søndagens meldinger fra den amerikanske presidenten:

Smitteeffekt

DNB mener at dersom handelskonflikten mellom USA og Kina trekker ut i tid, noe hendelsene de siste dagene har økt sannsynligheten for, så er det dårlig nytt for Europa og Tyskland.

«Ettersom nøkkeltallene fra eurosonen har vist tegn til å bedre seg noe i det siste, antyder den markerte nedjusteringen at EU-kommisjonen mener utsiktene for tysk økonomi fremover likevel forblir nokså dystre», skriver DNB i onsdagens morgenrapport.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Teorien som (kanskje) kan forklare Trumps handelskrig

En opptrapping av handelskrigen vil skape enda mer usikkerhet i verdensøkonomien, som allerede i dag preges av svak økonomisk utvikling i Eurosonen og kaos rundt brexit.

Andreassen mener at Europa, som er mer avhengig av internasjonal handel, blir truffet av et vådeskudd fra konflikten.

– Europa får da store utfordringer, spesielt innenfor bilindustrien. Når det er sagt, så har førstekvartalstallene fra Europa, Kina og USA ikke vært så dårlige, og sterke BNP-tall fra USA bidro nok til at Trump turte å gå hardt ut nå, sier han.

BOBLE: Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener at boligmarkedet i Kina kan utløse en ny krise for verdensøkonomien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Frykter boble

Etter nyttår har verdens børser steget markant – frem til siste uke. Andreassen mener at dette er naturlig i en verden hvor negative renter gjør at penger investeres i aksjer og boliger i stedet for rentepapirer, tross de politiske spenningene i verden.

Andreassen mener økt spenning mellom Kina og USA neppe er nok til å gi en global resesjon, altså en økonomisk tilbakegang. Likevel advarer han om en boble han mener kan utløse ras i aksjemarkedene.

Les også

Handelskonflikten fortsetter å presse Asia-børsene nedover

– Det kan være at eksportproblemer fra handelskrig gir nedgang for industri og børs, som til slutt blir så alvorlig at det får den store boligboblen i Kina til å sprekke. Det vil bli ille for prisene på olje, aluminium og stål, sier Andreassen.

– Men sjansen for dette er under 50 prosent, legger han til.

Selv om det skulle bli en løsning på handelssamtalene mellom USA og Kina nå, så tviler Andreassen på at den vil bli permanent.

– Hvis de skulle komme til en midlertidig avtale nå, så kan Trump allerede under presidentvalget finne på å tøffe seg mot Kina for å vinne stemmer, sier han.

Begge parter har mer å tape enn å vinne ved å stoppe samtalene nå, og det kan bli tungt å komme i gang igjen dersom de stopper helt opp, mener Nordea.

«Kina gjør også samtidig forberedelser for å innføre straffetoll på en rekke amerikanske produkter dersom Trump øker tollsatsene fra 10 til 25 % på kinesiske varer fredag som han har truet med. Dersom disse tiltakene blir satt ut i live, vil aksjemarkedet falle videre og frykten for en global nedtur øke», skriver Nordea i morgenrapporten.

Onsdag skriver Donald Trump på Twitter at Kinas visestatsminister kommer til USA «for å inngå en avtale».