UiO-professor etter oljeangrepet: – Et nytt skritt mot stupet
Saudi-Arabia varsler hevn, USA peker på Iran, og Iran truer amerikanerne med missiler: Etter droneangrepet som har lammet verdens oljetilførsel, rasles det igjen med sablene i regionen.
– Det hadde begynt å roe seg, men nå tar man et nytt skritt mot stupet. Faren er at aktørene tøffer seg for mye, og at du kommer til et punkt hvor dette tipper over, sier Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved UiO, til E24.
Halve oljeproduksjonen til Saudi-Arabia er satt ut av spill etter nattens angrep mot viktige produksjonsanlegg i kongedømmet. Det lammer også den globale oljetilførselen, og får analytikere til å spå kraftig oljeprishopp når markedene åpner etter helgen.
Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvar for angrepet – men USA hevder det er Iran som står bak. Utenriksminister Mike Pompeo ba søndag verdenssamfunnet bli med på en unison fordømmelse av iranerne.
Iran lar seg provosere kraftig av påstandene, og svarer at de har amerikanske hangarskip «innen rekkevidde for våre missiler», ifølge Reuters.
– Det virker som du har aktører på alle sider som nå rasler med sablene igjen, kommenterer Claes.
Droneangrepet kan gi oljeprishopp: Halve produksjonen er stanset i Saudi-Arabia
– Vanskelig å sitte stille i båten
Han understreker at Iran alltid har vært «brutal» i ordbruken mot USA, og at erfarne Trump-rådgivere i Washington neppe tolker utspillene som en direkte trussel mot USAs styrker i området.
– Men en utfordring er jo at Trump selv ikke fremstår veldig opptatt av å lytte til denne ekspertisen han har rundt seg, sier UiO-professoren.
Han viser til at presidenten så sent som i juni beordret angrep på militære mål i Iran, men trakk ordren i tolvte time etter å ha blitt briefet om sivile tap av liv.
Så langt har ikke Saudi-Arabia tatt USAs anklage mot Iran i sin munn, men kongedømmet har varslet hevn mot de ansvarlige.
– Det er veldig vanskelig for Saudi-Arabia å stille i båten og se på at inntektskildene deres knebles. Ett eller annet vil saudiene finne på, sier professoren.
– Og de har en nær alliert i USA som peker på Iran?
– Ja, men det er fortsatt uklart hvor mye som ligger bak USAs uttalelser i offentligheten. På én side kan det være at amerikanerne har helt konkret etterretning som underbygger at Iran har forsynt opprørerne i Jemen med disse krigsdronene.
USAs oljeboom: Gikk forbi Saudi-Arabia som verdens største eksportør i juni
– Må tro USA holder dem i tøylene
– Men det kan også være at dette bare er retorikk som amerikanerne bruker i det pågående maktspillet mot Iran, hvor USA jakter flere diplomatiske seiere. Det lå jo i kortene at Pompeo ville anklage Iran; USA var også raske med å anklage dem for skipsangrepene i Hormuzstredet, sier Claes.
Uansett mener han droneangrepet gjør at USA og Saudi-Arabia kommer mye nærmere hverandre.
– Khashoggi-drapet ga forholdet en knekk, men nå er alliansen betydelig styrket som følge av dette angrepet. Mens det er vanskelig for USA å støtte Saudi-Arabias krigføring i Jemen, er det noe helt annet når Saudi-Arabia selv blir angrepet.
– Kan det føre til at USA får med Saudi-Arabia på et angrep mot Iran, eller omvendt?
– Jeg vil fortsatt bli overrasket dersom USA aktivt beslutter å delta i et angrep på Iran. Så får vi tro de også holder Saudi-Arabia i tøylene, sier Claes.
Aksjemarkedene i Saudi-Arabia falt søndag markant i kjølvannet av droneangrepene. Flere analytikere tror oljeprisen kan stige ti dollar, mens enkelte venter en sterkere oppgang som kan bikke 80-dollarsmerket.
Brentoljen fikk fredag sluttnotering på 60,12 dollar fatet.