Trump sier første steg i en handelsavtale med Kina er nær

Donald Trump sier under en tale i New York at de to stormaktene er nær en fase en-avtale.

Jonathan Ernst / X90178
Publisert:,

Under president Donald Trumps tale i Economics Club sier han at første steg i en handelsavtale med Kina er nær, og vil «skje snart».

– De dør etter å inngå en avtale, sier presidenten.

På forhånd var det ventet at skulle prate om den amerikanske økonomien og handelssamtaler.

Mandag sa kilder til Politico at Trump denne uken vil annonsere at han utsetter toll på biler og bildeler fra eurosonen i seks måneder, og viser til kilder med kjennskap til saken.

Trump nevnte imidlertid avtalen med Japan om biler og bildeler, men har enda ikke snakket om avtalen med EU. Han nevnte også NAFTA-avtalen med Mexico og Canada.

Uklar status på handelsavtale

Trumps tale kommer etter at den amerikanske økonomien har avtatt med omtrent to prosent.

Til tross for frykt om at handelskrigen kunne tippe økonomien til lavkonjunktur, er arbeidsledigheten fortsatt rekordlave, og aksjemarkedet har nådd nye høyder.

Status på forhandlingene mellom de to stormaktene er uklar, men USA kunngjorde en foreløpig avtale i oktober som åpnet døren for en reduksjon i de innførte tollene.

Les også: Økonomien etter Trumps inntog i Det hvite hus

Stikk mot Powell

Trump sa under talen at det amerikanske markedet ville gjort det enda bedre uten Federal Reserve-sjef Jerome Powells «feil».

Han la også til at Fed har vært «altfor trege i å kutte renten».

Han nevnte videre at hans administrasjon har skapt 7 millioner nye jobber, og at de har slått estimatene for perioden med tre ganger.

Presidenten la til at amerikanske markeder «vesentlig har gått forbi» resten av markedet, med henvisning til at blant annet Nasdaq-indeksen har steget over 60 prosent etter hans inntog i Det hvite hus.

Dow Jones-indeksen har steget 51,17 prosent siden Trump ble valgt inn i Det hvite hus.

Trump har ikke godkjent tollnedtrapping

Torsdag uttalte en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet at USA og Kina skal ha blitt enige om å gå tilbake på noen av tollene på hverandres varer, og at partene har hatt «konstruktive» samtaler om en såkalt «fase en»-avtale de siste par ukene.

Trump-rådgiver Larry Kudlow bekreftet fremdriften overfor Bloomberg, men innad i Det hvite hus skal det ha vært uenigheter rundt om å gå tilbake på innførte toller på kinesiske varer.

– Kina vil ha noe av en tilbakekalling av tollene, men ikke en fullstendig oppheving fordi de vet jeg ikke vil gå med på det. Jeg har ikke gått med på noe, sa Trump fredag.

Trump sier han ikke har godkjent å trappe ned på Kina-tollerPolitico: Ventes at Trump vil utsette biltollen i seks måneder