Iran varsler nye brudd på atomavtalen

Iran varsler opptrapping av landets atomprogram, i strid med den internasjonale Iran-avtalen, på 40-årsdagen for stormingen av USAs ambassade i landet.

Raheb Homavandi / X01475
  • NTB
Publisert:

Atomprogrammets sjef, Ali Akbar Salehi, sa i et TV-intervju mandag at Iran har tatt i bruk nye avanserte sentrifuger for anriking av uran.

– Ved guds nåde starter jeg injiseringen av gass, sa Salehi idet han trykket på en knapp for å starte sentrifugene på atomanlegget Natanz.

Samtidig ble 40-årsdagen for stormingen av ambassaden markert andre steder i landet. Tusenvis av skoleelever og studenter deltok i en markering utenfor den tidligere ambassaden i Teheran, hvor et amerikansk flagg ble brent.

Trumps avtalebrudd

Irans nye sentrifuger strider med den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, ifølge nyhetsbyrået AP.

USA trakk seg fra avtalen i fjor og gjeninnførte sanksjoner mot Iran. Likevel valgte iranske myndigheter til å begynne med å fortsette å overholde avtalen.

I år har imidlertid Iran gradvis begynt å bryte bestemmelsene i atomavtalen.

Formålet med avtalen var å fjerne mistanken om at Iran i hemmelighet vil utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter gjentatte ganger har forsikret at de ikke kommer til å gjøre.

Skulle landet likevel velge å utvikle kjernevåpen, vil det kunne gå raskere med de nye sentrifugene for anriking av uran.

Et amerikansk flagg ble brent av demonstranter på 40-årsdagen for stormingen av USAs ambassade i Teheran. Over ett år etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalen om Irans atomprogram, har også Iran begynt å bryte bestemmelser i avtalen.

Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix

– Nye skritt

Ifølge atomprogrammets sjef opererer Iran nå 60 avanserte sentrifuger av typen IR-6.

I tillegg jobber landet med en enda mer avansert sentrifuge som kan anrike uran 50 ganger raskere enn utstyret som er tillatt i atomavtalen.

Irans president Hassan Rouhani kommer snart til å erklære at landet vil ta ytterligere skritt bort fra avtalen, ifølge en talsmann for den iranske regjeringen.

Med avtalebruddene håper trolig iranerne å presse europeiske land og Russland til å hjelpe dem med å omgå USAs nye sanksjoner. Av alle landene som undertegnet atomavtalen, er det bare USA som ikke ønsker å videreføre den.

Forholdet mellom USA og Iran har vært spent helt siden hundrevis av studenter stormet den amerikanske ambassaden 4. november 1979.

Amerikanske ambassadeansatte ble tatt som gisler, i protest mot USAs støtte til Irans autoritære tidligere leder. Stormingen skjedde noen måneder etter revolusjonen der fundamentalistiske sjiamuslimer tok makten i Iran.

Les også:

– Iran vil gjøre alt for å eksportere oljen

Her kan du lese mer om

  1. Atomvåpen
  2. Iran
  3. IAEA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Iran øker urananrikingen

  2. Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

  3. Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA

  4. Annonsørinnhold

  5. USA innfører sanksjoner mot Irans oljeminister

  6. USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep