Iran varsler nye brudd på atomavtalen

Iran varsler opptrapping av landets atomprogram, i strid med den internasjonale Iran-avtalen, på 40-årsdagen for stormingen av USAs ambassade i landet.

Publisert: Publisert:

Atomprogrammets sjef, Ali Akbar Salehi, sa i et TV-intervju mandag at Iran har tatt i bruk nye avanserte sentrifuger for anriking av uran.

– Ved guds nåde starter jeg injiseringen av gass, sa Salehi idet han trykket på en knapp for å starte sentrifugene på atomanlegget Natanz.

Samtidig ble 40-årsdagen for stormingen av ambassaden markert andre steder i landet. Tusenvis av skoleelever og studenter deltok i en markering utenfor den tidligere ambassaden i Teheran, hvor et amerikansk flagg ble brent.

Trumps avtalebrudd

Irans nye sentrifuger strider med den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, ifølge nyhetsbyrået AP.

USA trakk seg fra avtalen i fjor og gjeninnførte sanksjoner mot Iran. Likevel valgte iranske myndigheter til å begynne med å fortsette å overholde avtalen.

I år har imidlertid Iran gradvis begynt å bryte bestemmelsene i atomavtalen.

Formålet med avtalen var å fjerne mistanken om at Iran i hemmelighet vil utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter gjentatte ganger har forsikret at de ikke kommer til å gjøre.

Skulle landet likevel velge å utvikle kjernevåpen, vil det kunne gå raskere med de nye sentrifugene for anriking av uran.

Et amerikansk flagg ble brent av demonstranter på 40-årsdagen for stormingen av USAs ambassade i Teheran. Over ett år etter at president Donald Trump trakk USA fra avtalen om Irans atomprogram, har også Iran begynt å bryte bestemmelser i avtalen.

– Nye skritt

Ifølge atomprogrammets sjef opererer Iran nå 60 avanserte sentrifuger av typen IR-6.

I tillegg jobber landet med en enda mer avansert sentrifuge som kan anrike uran 50 ganger raskere enn utstyret som er tillatt i atomavtalen.

Irans president Hassan Rouhani kommer snart til å erklære at landet vil ta ytterligere skritt bort fra avtalen, ifølge en talsmann for den iranske regjeringen.

Med avtalebruddene håper trolig iranerne å presse europeiske land og Russland til å hjelpe dem med å omgå USAs nye sanksjoner. Av alle landene som undertegnet atomavtalen, er det bare USA som ikke ønsker å videreføre den.

Forholdet mellom USA og Iran har vært spent helt siden hundrevis av studenter stormet den amerikanske ambassaden 4. november 1979.

Amerikanske ambassadeansatte ble tatt som gisler, i protest mot USAs støtte til Irans autoritære tidligere leder. Stormingen skjedde noen måneder etter revolusjonen der fundamentalistiske sjiamuslimer tok makten i Iran.

Les også:

– Iran vil gjøre alt for å eksportere oljen
Publisert:

Her kan du lese mer om